Van Eccelpoel

Van Eccelpoel is een vaste waarde in Herentals. Al decennialang kan je de versmarkt, vroeger kruidenierswinkel, bezoeken. Dit familiebedrijf werd in 1948 opgericht door Leontine Pelsmaker, de grootmoeder van de huidige eigenaars. Momenteel baat dus de derde generatie de versmarkt vol passie uit. De naam ‘Van Eccelpoel’ komt van de man van Leontine.

Leontine begon ongeveer 70 jaar geleden met het uitbaten van haar kruidenierswinkeltje. Ze was als kleine kruidenier al heel vooruitstrevend. Ze werkte graag met lokale producten en kwaliteit was heel belangrijk voor haar. Leontine maakte zelf haar eigen ijs met melk recht van de koe. Haar ouders waren boeren. Mensen kwamen van ver naar Van Eccelpoel speciaal voor haar beroemde ijs. Ook toen zat er dus al vakmanschap in de winkel. Ze assembleerde koffie en ze ging opzoek naar de allerbeste artisanale producten.

Leontine was een hardwerkende vrouw. Ze opende haar winkel om 6 uur ’s ochtends en deed hem pas terug dicht om 12 uur ’s nachts, zodat zeker iedereen de kans had om eten te kopen. Dit combineerde ze met de opvoeding van haar drie kinderen, die later ook in de winkel aan de slag gingen.

Nu wil Van Eccelpoel het verhaal van Leontine verderzetten, weliswaar op een grotere schaal. Van een klein kruidenierswinkeltje naar een grote versmarkt. Twee kleinzonen van Leontine, Lawrence en Jef, baten Van Eccelpoel tegenwoordig uit. Ze vinden het heel belangrijk om de normen en waarden van hun grootmoeder voort te zetten. Hun klanten behandelen ze steeds met Kempense hartelijkheid. De behulpzaamheid van hun grootmoeder blijft een inspiratie. Van Eccelpoel staat voor lokale kwalitatieve producten. Ze gaan zelf in de regio op zoek naar de beste lokale- en streekproducten. Dit gaat van honing tot wijn, bieren en zoveel meer.  Ze werken ambachtelijk met een eigen slagerij, een bakkerij, warme & koude keuken en wijnhandel.

Al het personeel wordt tot vakman opgeleid in de winkel en dit kan op verschillende afdelingen. Het doorgeven van het eigen vakmanschap is dan ook erg belangrijk. Lawrence vertelt dat in elke afdeling ambachtslieden werken: in de slagerij, in de bakkerij, in de afdeling groeten & fruit, een barista, sommeliers en koks die de originele en welbekende recepten van Leontine bereiden. Bij Van Eccelpoel krijgt elke werknemer de kans om nieuwe vakkennis op te doen en te groeien in zijn functie. Zowel klanten en werknemers moeten zich goed voelen in de winkel.

Lees je graag nog meer over Van Eccelpoel, bekijk dan zeker even hun website https://www.vaneccelpoel.be/ .