Wat doen we? 2020-05-05T14:28:19+02:00

Erfgoedcel Kempens Karakter

De erfgoedcel houdt zich bezig met het cultureel erfgoed van de gemeentes Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar .

Ben je actief in een van deze gemeentes? Dan kunnen we jou of je organisatie ondersteunen!

Je kan bij ons terecht voor advies, begeleiding en vorming. Daarnaast bieden we een uitleendienst aan en financiële ondersteuning.

In de regio van Kempens Karakter is het borgen van tradities en ander immaterieel erfgoed steeds een belangrijk aandachtspunt. We dragen mee zorg voor dit cultureel erfgoed: we beheren zelf geen collectie maar zorgen ervoor dat het erfgoed beter bewaard wordt. Dat kan door het erfgoed in kaart te brengen, te digitaliseren of door het conserveren van collecties.

Daarnaast coördineren we (erfgoed)projecten zoals Erfgoeddag en Nacht van het Kempens Erfgoed. Ook het lokale accent is essentieel in de werking, door projecten op maat met de gemeenten uit te werken. We zetten ook in op ‘producten’ met een blijvend karakter: publicaties, lespakketten, vormingsmomenten en ontmoetingsdagen.

Faro, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, volgde een dagje mee achter de schermen. Het resultaat is een fijn artikel over de werking van onze Erfgoedcel. Lees het volledige artikel hier.

Contact

Contacteer een van onze medewerkers of stuur een mailtje naar [email protected]
We zijn ook elke werkdag bereikbaar tussen 9u en 17u op het nummer 014 21 47 00.

Wat is cultureel erfgoed?

De erfgoedcel houdt zich bezig met roerend cultureel erfgoed en immaterieel erfgoed.

Roerend cultureel erfgoed wordt bewaard in musea, archieven, bibliotheken, documentatiecentra, kerken en kloosters, bij heemkundige kringen, erfgoedverenigingen, scholen en theaters …

Tot het immaterieel erfgoed behoren minder tastbare dingen zoals verhalen, tradities, feesten, liederen, dialecten, stoeten, processies.