Verjongingskuur voor je erfgoedvereniging

Hoe laat je een frisse wind waaien door je vereniging? Onze Kempense collega’s van Erfgoed Noorderkempen sloegen de handen ineen met Histories vzw. Het resultaat: een verjongingskuur vol handige tips om nieuw leven te blazen in je (erfgoed)vereniging.

Waarom op verjongingskuur?

Misschien droom je er als heemkundige kring, gilde of lokaal museum van om nieuwe bezoekers of vrijwilligers te werven? Of ben je op zoek naar jonge opvolgers? Een moeilijke opdracht, maar laat je niet ontmoedigen! We geven je graag wat inspirerende tips en leesvoer om je op de goede weg te zetten. Met wat kennis van zaken en een goede dosis enthousiasme kan je veel bereiken.

Een jonger publiek voor je activiteiten

Elke generatie heeft z’n eigen kenmerken. Jonge ouders met kinderen bereik je op een andere manier dan senioren, want beide doelgroepen hebben andere interesses. Ga op zoek naar je doelpubliek: wie wil je bereiken? Hoe ziet een typische activiteit eruit voor een jong gezin vs. voor een klas?

Na deze denkoefening kan je activiteiten en publiciteit beter afstemmen op je gewenste publiek. Openingsuren aanpassen, flyers verspreiden via scholen, een facebookbericht… Kleine aanpassingen maken een groot verschil!

Jongere lezers voor je publicaties

Jongeren hebben (of maken) weinig tijd om lange artikels te lezen. Maar vergis je niet! Eens een onderwerp hun aandacht vastgrijpt, verdiepen ze zich graag in de dikste boeken.

Maar hoe trek je aandacht over een onbekend onderwerp? Simpel: werk met hapklare brokjes tekst en voorzie voldoende aantrekkelijke beelden. Visuele prikkels worden steeds belangrijker in tijden van digitale en snelle communicatie. Hou het eenvoudig: met een paar foto’s, kernwoorden en tussentitels kom je al heel ver.

  • Enkele tips over schrijven voor jongeren vind je hier.

Jongeren aantrekken als vrijwilligers

Archeologiedagen Grobbendonk 2019

Begin bij mensen die je kent. Nodig bijvoorbeeld je eigen (klein)kinderen uit om samen iets leuks te doen met je vereniging. Volksspelen, speelgoed knutselen, oude filmpjes kijken, een vertelnamiddag, bakken of koken volgens een oud recept…

Maak een (foto)verslag van deze activiteit en zet dit op je website, tijdschrift, jaarboek of Facebookpagina. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: een origineel artikel én je zet de je vereniging in de kijker.

Ook samenwerken met een jeugdbeweging loont de moeite. Je helpt de leiders aan een nieuwe activiteit en wekt interesse op voor je vereniging bij lokale jongeren.

In dit artikel  van Histories vzw en op deze website  vind je nog meer tips en ideeën.

Je bestuur verjongen

Vele erfgoedverenigingen kampen met hetzelfde probleem: bestuursleden van het eerste uur worden er niet jonger op en gaan op zoek naar een jongere ploeg om de fakkel door te geven.  

Staat jouw vereniging ook voor deze uitdaging? Misschien biedt een vernieuwingstraject op maat wel de oplossing. Neem vrijblijvend contact op met Histories vzw en bekijk de mogelijkheden. In elk geval kunnen ze je zeker heel wat tips aanreiken aangepast aan jouw situatie.

Verschillende verenigingen zijn je al voorgegaan. Lees deze inspirerende voorbeelden hier .

Algemene tips over samenwerken met jongeren en vrijwilligers

Er valt nog veel meer te zeggen over samenwerken met jongeren en vrijwilligerswerving. Wie zich graag wat verder verdiept in de materie, kan er volgende bronnen eens op naslaan:

  • In dit artikel vind je algemeen advies over samenwerken met jongeren.
  • Geweldig en gewild van FARO en Histories vzw lees je 50 inspirerende verhalen over vrijwilligerswerking in de erfgoedsector.

Dit artikel is volledig gebaseerd op het gelijknamige artikel van Erfgoed Noorderkempen. Met dank aan Daphné Maes van Histories vzw voor het aanreiken van de bronnen.
Afbeeldingen: www.unsplash.com

2020-05-06T11:38:15+02:00