THEEmuze is de droom van Iris Weichler. Het combineert haar twee passies: pottenbakken en theesommelier. Sinds 2015 heeft ze besloten om van haar passies haar beroep te maken. Ze opende haar eigen winkel en belevingsplekje. Hier heeft ze zichzelf helemaal gevonden.

Iris is in 2006 in haar vrije tijd begonnen met pottenbakken. Als architecte wou ze graag een creatieve hobby die haar tot rust kon brengen. Later heeft ze dan een professionele opleiding pottenbakker gevolgd bij Syntra.

De opleiding theesommelier is ze gestart in 2012 in Duitsland. Iris heeft altijd graag thee gedronken. Toen haar man op een avond thuiskwam met een Japanse groene thee ging er een wereld voor haar open. Die thee was zo smaakvol en zo anders dan wat ze al kende, dat ze hier absoluut meer over wou weten. Na wat opzoekingswerk kwam ze terecht bij de opleiding voor theesommelier.

Iris heeft het label van ‘erkend ambacht voor zowel theesommelier als pottenbakster. Het ene ambacht is al wat bekender dan het ander. Daarom zetten we ze hier allebei graag in de kijker.

Pottenbakken

Pottenbakken, het vormen van klei op de draaischijf, is een techniek die men al eeuwen gebruikt om functionele en decoratieve voorwerpen van klei te maken. Iris is ondertussen gespecialiseerd in het maken van theepotten en alle voorwerpen die met thee te maken hebben, geïnspireerd op de traditionele theeculturen zoals de Chinese en de Japanse. Maar ze maakt ook theesets om de thee op een Westerse manier te bereiden en te serveren.

Voor het ontwerp van een theepot vertrekt Iris vanuit de thee zelf. Hoe kan je die thee optimaal bereiden en hoe wil je deze serveren en drinken. Als er een idee gevormd is, kiest Iris de klei die het beste aansluit bij het ontwerp. De kleur en de temperatuur waarop de klei finaal gebakken wordt, zijn doorslaggevend bij deze keuze. Recent grijpt Iris graag naar rood- of geelbakkende klei afkomstig uit een Belgische kleigroeve. Deze voelt fijn om mee te werken en ze geven mooie kleurnuances in combinatie met de door Iris ontwikkelde glazuren. Omdat de klei op hoge temperatuur gebakken wordt, spreken we van steengoed en zijn de voorwerpen uiteindelijk niet meer poreus.

De klei wordt manueel gevormd op de draaischijf. Elk onderdeel van de theepot, zoals de pot zelf, de teut, het deksel en eventueel het handvat, wordt apart gedraaid. Voor de verfijning van de vorm worden er soms wel enkele tools gebruikt. Als de klei lederhard is, d.w.z. stevig maar nog niet helemaal droog, worden de onderdelen verder afgewerkt met behulp van o.a. mirettes en worden ze samengevoegd tot de uiteindelijke vorm van de theepot.

Nu is het heel belangrijk dat het voorwerp volledig droogt om barsten en scheuren te voorkomen tijdens het bakken. Dit gebeurt aan de lucht en de duur hangt af van de dikte van de klei en de grootte van het voorwerp. De volledig gedroogde stukken gaan een eerste keer de oven in voor een biscuitbak op 950°C.

De biscuitgebakken stukken worden vervolgens voorzien van een glazuurlaag en gaan een tweede keer de oven in waarbij er een maximumtemperatuur bereikt wordt van 1250°C. Klei en glazuur versmelten met elkaar en de stukken krijgen hun definitieve uitstraling.

Theesommelier

Niet veel mensen weten het, maar er is een verschil tussen echte thee, het aftreksel dat we drinken van de blaadjes die afkomstig zijn van de theeplant (de Camelia Sinensis) en infusies, een drank van kruiden, vruchten en/of specerijen.

Er zijn verschillende soorten thee: witte, gele, groene, oolong, zwarte en gefermenteerde thee. Bepalende factoren zijn het land van herkomst, het moment wanneer de theeblaadjes geplukt worden, hoe ze geplukt worden en op welke manier ze verwerkt worden na de pluk. Om een optimale smaak te bekomen verschilt de bereidingswijze van elke thee. De kwaliteit van het water, de temperatuur van het water, de dosering van de theeblaadjes in verhouding met de hoeveelheid water en uiteindelijk ook de trektijd kunnen variëren al naargelang de theesoort.

Als theesommelier heb je aandacht voor al deze factoren. Het totaalplaatje is belangrijk, gaande van de keuze van de thee, de bereiding ervan tot het serveren en presenteren in een setting die aansluit bij het moment, het gezelschap, de sfeer, …

In haar opleiding heeft Iris de verschillende theesoorten leren kennen en vooral heel veel thee geproefd. Die kennis en ervaring deelt zij graag met anderen door theeproeverijen te organiseren en kwalitatieve theeën uit te zoeken voor verkoop in haar winkel.

THEEmuze

THEEmuze in Herentals is niet enkel een winkel maar ook een belevingsplek. Naast de verkoop van theeën, allerlei theeaccessoires en natuurlijk het zelfgemaakte theekeramiek, kan je er ook workshops en masterclasses pottenbakken volgen of een theeproeverij boeken. Voor groepen tot 8 personen kan dat bij THEEmuze zelf, voor grotere groepen kan je een proeverij op verplaatsing aanvragen.

Alle info kan je nalezen op www.theemuze.be.

Je bent steeds welkom om een kijkje te gaan nemen, ofwel tijdens de openingsuren ofwel op afspraak. Mis zeker ook de kans niet om achter de schermen van THEEmuze te gaan kijken tijdens de jaarlijkse Dag van de Ambachten.