Aan de Stationlei in Bouwel stond er lange tijd een ruïne van een oud bakhuis. Met vereende krachten wordt dit mooi stukje erfgoed in zijn oude glorie hersteld.

Het bakhuis restaureren stond al een tijdje op de agenda, maar eind 2021 vielen alle puzzelstukken op hun plaats: het bakhuis wordt gerestaureerd en opnieuw in werking gesteld. Omdat het bakhuis historisch gezien bij de voormalige daglonerswoningen De Huiskens van het kasteel Bouwelhof hoorde, zal het voortaan ’t Bouwels Bakhuisken heten.

Dit project is een samenwerking tussen vier partners: gemeente Grobbendonk als hoofdspeler, IOED Land van Nete en Aa die hen bijstaat in het gemeentelijk erfgoedbeleid, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete die al eerder restauraties van kleine erfgoedelementen in het landschap op zich nam, en last but not least, studenten van het 7e specialisatiejaar Renovatie bouw van Sint-Jozef in Geel die de werf en de werken voor hun rekening gaan nemen in de vorm van een stagetraject.

Een project met twee sporen

Het project kent twee fasen: in een eerste fase staat de restauratie op de agenda. Omdat het gebouw deel uitmaakt van een beschermd erfgoedlandschap, gebeurt alles in nauw overleg met Monumentenwacht en het agentschap Onroerend Erfgoed. Op die manier verlopen de materiaalkeuze en de keuze van  de restauratietechnieken geheel volgens de regels van de kunst, en zullen we het bakhuis met de nodige aandacht voor de erfgoedwaarde kunnen herstellen.

Van april tot juni kon je op donderdag en vrijdag de leerlingen van Sint-Jozef op locatie aan het werk zien. Ze hebben eerst de buitenmuren en de dakconstructie aangepakt. Na de zomervakantie zullen de leerlingen van het volgende schooljaar op hun beurt de dakpannen en de binnenzijde voor hun rekening nemen.

Wil je mee bakken in het bakhuis?

In de zomer en het najaar van 2022 komt de focus meer op het sociale gebeuren rondom de bakoven en het stoken ervan te liggen. Dat is dan fase twee van het project. Het uiteindelijke doel is om het bakhuis in volle glorie te herstellen en het opnieuw te gebruiken waarvoor het gebouwd werd: om te bakken!

Op dinsdagavond 24 mei organiseerden we een infovergadering over het bakhuis en maakten we kennis met de eerste geïnteresseerden om mee te bakken. We zoeken lokaal nog steeds naar mensen en groepen die in de toekomst sporadisch – of frequent – gebruik willen maken van het bakhuis. Heb je interesse? Geef ons een seintje via ioed@kempenskarakter.be.

Bakken in een bakhuis is een groepsgebeuren waar meerdere mensen aan kunnen deelnemen. Wil je weten wanneer het eerste brood uit de oven komt of heb je graag meer info over dit project? Neem dan een kijkje op www.grobbendonk.be/bouwels-bakhuisken.

Fotoverantwoording: Ellen Van de Velde