Souvenirbox Diamant

Vzw Briljante Kempen en Kempens Karakter stellen een gloednieuwe reminiscentiekoffer voor: Souvenirbox Diamant. Jarenlang werd er diamant bewerkt in de Kempen. Voor heel wat mensen is dit een erg vertrouwd verhaal, maar wel eentje uit het verleden. De koffer helpt ouderen herinneringen op te halen en is gratis ter beschikking voor iedereen, in het bijzonder voor de woonzorgcentra.

De erfgoedsector investeert steeds meer in het creëren van sociale meerwaarde. Binnen dit kader werd de laatste twee jaar grote inspanningen geleverd rond het samenwerken met de zorgsector rond ouderen en dementie. Herinneringen ophalen geeft ouderen vaak een warm en vertrouwd gevoel. In woonzorgcentra is er bovendien vaak sprake van gedeelde herinneringen. Bepaalde tradities, beroepen of gewoontes die eigen zijn aan een streek leveren een collectieve basis waarover het fijn reminisceren is. Dit geldt zeker voor de Kempen en de diamantnijverheidsindustrie.

Gedurende de eenentwintigste eeuw boomde de diamantindustrie in de Kempen. Het steentje bracht welvaart, industrialisatie en een heel eigen werkcultuur die de streek getransformeerd heeft. In sommige dorpen was de beroepsbevolking voor meer dan 50 procent tewerkgesteld in ‘den diamant’. Tijdens het toppunt gedurende de jaren ’60 werkten er tienduizenden Kempenaars met het steentje.

De Souvenirbox speelt in op deze typisch Kempische geschiedenis. De koffer is gevuld met voorwerpen die kenmerkend waren voor de diamantnijverheid in de 21te eeuw zoals slijpdoppen en –tangen, een loep, hamer, partijbriefjes en echte ruwe diamant. Daarnaast vind je ook  gewone, typische zaken uit de jaren ’50 en ‘60 in de box zoals Sunlight zeep, Curix, Elixir d’Anvers en borstbollen. In combinatie met foto’s en geluidsfragmenten zorgen deze zaken ervoor dat iedereen herinneringen kan ophalen. Een handleiding voor de begeleiders verzekert een vlot verloop van het gesprek. Testsessies hebben al heel fijne resultaten opgeleverd in een fototentoonstelling.

Er zijn 2 boxen voorzien, beide zijn gratis uit te lenen in het Kempens Diamantcentrum.
Voor meer info: Ziggy Adriaensens, [email protected] of 014 22 97 40.

2018-09-06T15:34:34+02:00