Erfgoeddag Kempen- 22, 23 & 24 april 2021

Onder het motto Erfgoeddag maakt school! belicht Erfgoeddag het erfgoed van het schoolleven en -verleden. In het weekend van 22, 23 & 24 april 2021 ontvangen we op Erfgoeddag traditiegetrouw het publiek. Met als blikvanger het ‘schools’ erfgoed: alles wat te maken heeft met opvoeding, leren en opgroeien. Het is een breed thema: zowel handboeken als andere hulpmiddelen kunnen aan bod komen, net als tradities als de eindejaarsreizen, straffen en beloningen, schooluniformen en noem maar op.

Op zoek naar inspiratie?

Je vindt heel wat tips en insteken in de inspiratiebrochure.

Binnenkort vind je op deze website ook het verslag en alle presentatie terug van de inspiratiedag voor Erfgoeddag Kempen van 26 oktober 2021 in het Art Center Hugo Voeten in Herentals.

Hoe je activiteit inschrijven?

Activiteiten voor Erfgoeddag registreren kan tot 14 januari via inschrijven.erfgoeddag.be. Meer info over uw inschrijving leest u hier.

Erfgoeddag-week – 25-29 april 2021

De volledige cultureel-erfgoedsector nodigt scholen, directies en leerkrachten uit om deel te nemen aan de Erfgoeddag-week. Die loopt van 25 tot 29 april 2022. De sector trekt die week de kaart van het onderwijs en zet dan zijn beste beentje voor voor u en uw leerlingen. Het aanbod voor scholen bestaat uit drie pijlers

De erfgoedklasbak: geef een uur aan cultuur!

  • Zoek je graag naar verbanden tussen uw school en het brede cultureel-maatschappelijke veld?
  • Wil je je leerlingen laten leren vanuit een niet-schoolse context?
  • Ben je geïnteresseerd in hoe erfgoed een rol kan spelen bij zowat elk schoolvak in de lagere of secundaire school?
  • Wil je je als leerkracht laten ondersteunen door mensen met specifieke expertise en vaardigheden? Vaardigheden die je ook belangrijk vindt voor jouw leerlingen?

Heeft u op een of meerdere van deze vragen ‘ja’ geantwoord? Laat dan één uur lang een erfgoedklasbak uw klas overnemen.

U weet ongetwijfeld dat tal van musea en archieven een educatief aanbod hebben om ú tegen te zeggen. Tijdens deze Erfgoeddag-week komen zij, en tal van andere erfgoedorganisaties naar uw klas toe. Gratis, én met een uniek aanbod. Een (erfgoed)expert in uw klas kan bijvoorbeeld een gepassioneerd verhaal brengen, een interactieve les met spelelementen presenteren of een interessante debatoefening voeren. We verzamelen zo veel mogelijk sprekers, of liever onze ‘erfgoedklasbakken’, die een uurtje lang je klas tijdens de Erfgoeddag-week gepassioneerd onderdompelen in erfgoedverhalen. Ongetwijfeld biedt dit ook voor jou interessante koppelingen naar tal van algemene leerdoelen en sleutelcompetenties. Spannende verhalen, inzichten en voorbeelden uit de erfgoedpraktijk: niet te missen!

Erfgoedverhalen in de lagere of secundaire school? Waarover gaat dat dan? Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Een molenaar komt vertellen over windkracht en de technieken van tandwielen.
  • Je leerlingen leren meetkundige figuren herkennen in kunstwerken.
  • In een les LO maken je leerlingen kennis met oude volkssporten.
  • Een erfgoedklasbak leer je leerlingen technieken om echte kunst van valse kunst te onderscheiden.
  • Met een collectiebeheerder ga je het debat aan over koloniale kunst en of we die mogen bewaren.
  • Een Franstalige of Engelstalige erfgoedklasbak gaat met je leerlingen in gesprek over interessant erfgoed.
  • De erfgoedklasbak duikt in het verleden en toont hoe de lokale (kleding)industrie en marketingprincipes van toen verschillen en overeenkomen met die van nu.

Klinkt goed, en nu?

Onze Erfgoedklasbakken zijn er klaar voor en nemen uw les voor deze gelegenheid graag een keertje van u over. FARO bundelt alle aanvragen en gaat vervolgens samen met Kempens Karakter op zoek naar de Erfgoedklasbakken.

Klik hier om deel te nemen

Word als VIP ontvangen in een erfgoedorganisatie in uw buurt

“Zo’n kans krijgen we nooit meer, dus we doen mee!” Vanuit dat uitgangspunt ontwikkelen musea, archieven, erfgoedbibliotheken, ambachtslui, heemkringen, enz. momenteel een uniek aanbod voor uw klas.

  • Je klas wordt verwelkomd als VIP, met bv. een onthaal of uitzwaai zoals u nooit eerder meemaakte.
  • Je leerlingen worden rondgeleid met een exclusieve kijk achter de schermen, een persoonlijke tour onder de vleugels van de conservator, de nachtwaker …
  • Of je volgt een verrassende workshop die anders niet in het aanbod zit. Hoe restaureer ik een foto? Hoe bewaar ik mijn schoolrapporten? Hoe schrijf ik een persoonlijke ‘tentoonstellingstekst’ bij mijn eigen verzameling? Hoe maak ik zelf object x of schilderij y? Hoe stel ik mijn familiegeschiedenis samen? …

Het aanbod aan activiteiten tijdens de Erfgoeddag-week 25 tot en met 29 april 2022 kunt u vanaf november ontdekken via Cultuurkuur.be.

Ontdek digitale lespakketten op erfgoedwijs.be

Ken je Erfgoedwijs al? Dat is dé plek waar alle erfgoededucatieve materialen gebundeld worden. Je kunt er talloze educatieve materialen en pakketten downloaden die in het erfgoedveld reeds ontwikkeld zijn door erfgoedcellen, archieven, musea, vrijwilligersorganisaties … Erfgoedwijs is een deelsite van KlasCement.

Bekijk de lespakketten op Erfgoedwijs.

Voor al je vragen over Erfgoeddag en de Erfgoeddag-week kan je bij Kempens Karakter terecht bij onze collega Wim op wim@kempenskarakter.be en 014 21 39 00.