Bron: Stadsarchief Lier

Immaterieel culinair erfgoed is overal. Het omvat niet alleen (streek)producten, maar ook omvakmanschap, traditie en productkennis. Samen met Werkplaats immaterieel erfgoed zet het Centrum voor Agrarische Geschiedenis dit jaar extra in op culinair erfgoed.

Waarom culinair erfgoed?

Culinair erfgoed omvat de vakkennis voor het maken van streekspecialiteiten, ambachtelijke teelttechnieken, de vaardigheden voor het bereiden van traditionele gerechten én sociale gebruiken rond eten en drinken.

Denk aan stutjespap in West- en Oost-Vlaanderen of frikadellen met krieken in tal van Vlaamse streken. Of lentefeesten zoals Norouz en het bakken van platbroden. Of het maken van speculaas en het oogsten van witloofzaad.

Het is wat mensen doen en doorgeven van generatie op generatie. En de daaraan verbonden objecten, werktuigen, foto’s, recepten…

Breng culinair erfgoed mee in kaart

Registreer de traditie en evolutie van het vakmanschap dat jij in huis hebt en maak de passie die achter een kwaliteitsvol product schuilgaat zichtbaar op immaterieelerfgoed.be.

Contacteer sarah@werkplaatsimmaterieelerfgoed.be
Vragen? Dan kan je terecht bij info@kempenskarakter.be.

Draag zorg voor culinair erfgoed

Wil jij zorg dragen voor jouw culinair erfgoed maar weet je niet goed waar te beginnen? Ontdek je graag de geschiedenis en de evolutie
van je streekproduct? Ben je op zoek naar hoe je dit erfgoedverhaal kan brengen?

Daar kan Laura.danckaert@cagnet.be je mee helpen!
Vragen? Dan kan je terecht bij info@kempenskarakter.be.