Ontmoetingsmoment Kempens Karakter 2019

Een jaarlijkse traditie

Op 30 november 2019 nodigden we heemkundigen, gemeenteraadsleden, schepenen, cultuurambtenaren en andere erfgoedkundigen uit op ons jaarlijks ontmoetingsmoment. Een moment dat we graag aangrijpen om iedereen van harte te bedanken en om nieuwe contacten te leggen.

Dit jaar was een speciale editie: we mochten jullie namelijk voor de eerste keer officieel verwelkomen in onze nieuwe kantoren in het prachtige Kasteel Le Paige.
Van harte bedankt om zo talrijk aanwezig te zijn! We blikken hieronder even terug op een gezellige zaterdagnamiddag.

Wat stond er op het programma?

Burgemeester van Herentals Mien Van Olmen verwelkomde onze gasten in het Kasteel, dat een van de belangrijkste onroerend erfgoedgebouwen is in de stad. De nieuwe voorzitter van Kempens Karakter Stefan Verraedt blikte terug op 10 jaar Kempens Karakter. Tenslotte keek Jeroen Janssens, coördinator van Kempens Karakter, vooruit naar de toekomstige projecten voor de erfgoedcel en de IOED Land van Nete en Aa. Die plannen zijn er gekomen na enkele intensieve brainstormsessies met de belangrijkste spelers uit ons werkingsgebied.

Een streepje natuur…

Experte onroerend erfgoed, Ellen Van De Velde (IOED Land van Nete en Aa) nam de gasten op sleeptouw doorheen het aanpalende domein. Achter het kasteel ligt namelijk een mooi park met een heus arboretum: meer dan 70 verschillende soorten bomen zijn hier aangeplant. Binnenkort wordt dit unieke stukje natuur opgewaardeerd. Collega Ellen wist het publiek alvast te boeien met interessante weetjes over het park en de architectuur van het gebouw.

… en een smakelijke receptie

De kamers van het kasteel vormden het ideale decor voor een fijne receptie met Kempense streekproducten. Voor de gelegenheid stelden we ook een greep uit onze voorbije projecten tentoon en boden we enkele gratis publicaties aan.

Wens je op de hoogte te blijven van onze evenementen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina of stuur een mailtje naar [email protected] .

Enkele sfeerbeelden

Foto’s: Photography Pierre Van Hoof
https://www.pierrevanhoof.be/

Meer over Kasteel Le Paige en het domein

Bron: herentals.be/domein-le-paige 

De Le Paiges waren een vooraanstaande Herentalse familie. Verschillende Le Paiges zijn burgemeester van Herentals geweest. Bij de geboorte van Henri Le Paige in 1806 liet zijn vader dertig eiken planten op het domein aan de Nederrij. De kiem van het arboretum was gelegd. Nu staan er meer dan zeventig verschillende boomsoorten uit de hele wereld in. De vijver in de tuin is het laatste restant van de oude vesten rond de stad.

Het kasteel dateert van 1892. Elementen uit de renaissance, barok en classicisme vormen een neo-stijl. In het interieur vinden we een aanzet tot art-nouveau. Het smeedijzeren hek rond de voortuin is van de Herentalse ijzergieter Van Aerschot. Sinds de afwerking van de restauratie in 2000 heeft het kasteel een socio-culturele functie. Er zijn een achttal tentoonstellingen per jaar. Tijdens tentoonstellingen zijn het arboretum en het kasteel vrij toegankelijk. Een overzicht van de tentoonstellingen vindt u op de website van cultuurcentrum ’t Schaliken.

2019-12-05T17:41:01+01:00