Nieuw boek over oude bakovens

Een bakoven bouwen, restaureren en gebruiken is de ideale manier om mensen te verbinden met elkaar, het ambacht, de natuur en de productie van hun eigen voedsel. De provincie Vlaams-Brabant en het Museum voor Oudere Technieken schreven ‘Bouwen om te bakken’, een boek met 250 rijk geïllustreerde pagina’s. Het is een praktische handleiding voor het gebruik, de bouw of de restauratie van authentieke bakovens.
Vergeet de barbecue. Wie volgende zomer mee wil zijn met de zomertrend van 2019, bouwt nu zijn eigen houtoven in de tuin. Het is de vurige start naar het herontdekken van oude technieken die verrassend hedendaags zijn. De warmte en gezelligheid van een opgestookte bakoven brengt mensen weer samen. Niets zo gezellig als samen met vrienden of familie brood of pizza’s te bakken.
Daarom publiceert de provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met het Museum voor Oudere Technieken, het boek ‘Bouwen om te bakken. Bouw, gebruik en restauratie van bakovens’.

‘Vlaanderen telt nog duizenden oude bakovens’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. ‘Ze zijn getuigen van een recent verleden waarin ieder gezin zijn eigen brood bakte. In ‘Bouwen om te bakken’ kom je alles te weten over hoe je zo’n vervallen bakoven weer tot leven wekt. Een bakoven verbindt mensen, met elkaar, maar ook met het ambacht, de natuur en de bereiding van hun eigen voedsel’.

De veelzijdigheid van een bakoven werd proefondervindelijk vastgesteld door Sofie Dumont. Speciaal voor ‘Bouwen om te bakken’ gaf ze enkele authentieke bakovengerechten een moderne twist. Een bakoven maakt een fornuis bijna overbodig.

‘Bouwen om te bakken is een gedetailleerd stappenplan voor het gebruik en de bouw van bakovens volgens de manier van onze voorouders. Maar de aloude technieken zijn in een modern jasje gestoken. Hedendaagse ovenbouwers geven al hun geheimen prijs. Iedereen die een beetje handig is, kan zelf aan de slag’, zegt Steven De Waele, conservator van het Museum voor Oudere Technieken en medeauteur van het boek.

‘Bouwen om te bakken’ is dan ook een uitnodiging voor iedereen die terug wil naar het echte pure leven waar tijd is voor elkaar. Voor zij die beseffen dat samenwerken de sleutel tot succes is. Een bakoven bouwen en gebruiken is de ideale manier om een nieuwe drive te geven aan een groep vrienden of een buurtwerking. Vele handen maken licht werk’, zegt medeauteur Dirk Lembrechts.

Meer info over het project: www.vlaamsbrabant.be/bakovens

Behalve een praktisch DIY boek, is het met zijn +- 500 prachtige foto’s op 256 pagina’s ook een aantrekkelijk kijkboek. Het kost 15 euro (verzendkosten niet inbegrepen).
Het boek is verkrijgbaar in de betere boekhandel of kan besteld worden via www.vlaamsbrabant.be/boekbakovens

2018-11-06T13:15:52+00:00