De Mineralogische Kring Antwerpen (MKA) lanceerde een nieuwe website! Die site brengt mineralogische straten in Vlaanderen en Nederland in beeld.

De Zandstraat in Heist-op-den-erg is een goed voorbeeld van een mineralogische straatnaam.(c) Hugo Bender

Wat is dat, een mineralogische straat?

Een ‘mineralogische straat‘ verwijst in de straatnaam naar een mineraal, een geologisch begrip of een persoon naar wie een mineraal genoemd is. De MKA speurt ook naar ‘schijn-mineralogische straten‘. Die straten lijken aan bovenstaande definitie te voldoen, maar verwijzen eigenlijk naar iets anders.

Veel mineralenvindplaatsen zijn er niet in Vlaanderen en Nederland. Toch heeft bijna iedere gemeente wel één of meer straten die naar mineralen in de breedste zin van het woord verwijzen.

De nieuwe website straat.mineralogie.be bevat een verzameling van deze straten in Vlaanderen en Nederland. Telkens met een foto van het straatnaambord en de straat, en wat toelichting bij de naam en historiek.

 Oproep: heb je na een blik op de website nog aanvullingen of opmerkingen? Neem dan contact op met Hugo Bender via mka@minerant.org

Voorbeelden van mineralogische straten

‘Zandstraat’, ‘Zavelstraat’, ‘Steenovenstraat’, ‘Kleistraat’ zijn de populairstee mineralogische straatnamen in Vlaanderen en Nederland. In Vlaanderen alleen zijn er wel 118 zandstraten! Echte mineralen vinden we vooral terug in een aantal edelstenen-straten (Diamantstraat etc). Maar er zijn ook andere soorten.

Edelstenen

Vaak terugkomende straatnamen zijn Diamant-, Saffier-, Smaragd- of Robijn-. In grote steden komen straatnamen die verwijzen naar edelstenen vaak voor bij nieuwe verkavelingen. Voorbeelden daarvan zijn te vinden in Antwerpen-Berchem, Brussel-Schaarbeek, Gent, Groningen, Roosendaal, Zoetermeer, …

Geologie

Andere straatnamen hebben een historische oorsprong. Die verwijst naar de lokale geologische toestand of naar de ontginning of verwerking van materialen. Denk maar aan straten die verwijzen naar zand, zavel, klei, steenbakkerij, zout etc. Zo’n voorbeelden vind je zowel in grotere steden als in landelijke gemeenten.

Personen

Veel mineraalnamen verwijzen naar een persoon: een mineraloog, geoloog, scheikundige of natuurkundige. De (geboorte)stad eert in dat geval die persoon met een eigen straatnaam. In Antwerpen is er de Curiestraat in Hoboken (Marie of Pierre Curie), de Goethestraat op Linkeroever (de dichter naar wie het mineraal goethiet genoemd is), de Fuggerstraat in Antwerpen-Noord (bankiers uit 16de eeuw die o.a. de mijnbouw financierden, mineraal fuggeriet) en de Mozartstraat (mineraal mozartiet).

Schijn-mineralogische straten

Een aparte categorie zijn de schijn-mineralogische straten. De straatnaam lijkt een verwijzing naar een een mineraal of geologisch begrip te bevatten. Typisch zijn allerlei combinaties met ijzer (die naar de rivier of de spoorweg verwijzen) of dier- en plantennamen met goud of zilver (goudvink, zilverberk, …).