Lierse reuzen

Lierse Reuzen

Maak kennis met de Lierse reuzen! De historische Lierse reuzentrein is één van de oudste in ons land en bestaat uit drie grote en zeven kleine reuzen. Al sinds de 15de eeuw wandelen ze mee in processies en optochten.

De reuzenfamilie bestaat uit Goliath (1469), de Reuzin (1482), de Kamenierster (1604), Kinnebaba (1604), Janneke broer en Mieke zuster (1856), Grotemoe en Groteva (1856) en twee Moorse knechten (1865).

De Lierse Reuzen komen alleen bij uitzonderlijke gelegenheden naar buiten en verlaten heel zelden het Liers grondgebied. Felix Timmermans noemde hen ‘de kartonnen lijfwachten der grote feesten.’

In de traditionele Ommegang wordt de reuzentrein vervolledigd door drie fabeldieren, drie praalwagens en een twintigtal looppaardjes.

Lier heeft ook nog zes stadsreuzen: Grimmara, Pallieter en Marieke met hun drieling Mit, Tuur en Piet.

Daarnaast zijn er ook verenigings- en privéreuzen, zoals Wardje van ’t Jesuwieten, Cor de Kluts, Johan den Bakker, zuster Agnes en de Caje.

De Gezellen van ’t Groot Volk zorgt voor het behoud en beheer van het Lierse reuzenpatrimonium, dat behoort tot het Vlaams immaterieel cultureel erfgoed.

Meer info


2020-08-03T14:56:31+02:00