Kerkfabriek Lier restaureert schilderij ‘Moord op priester Frederegus’

Het schilderij voor de restauratie.
Na een stevige opfrissing ziet het schilderij in de Lierse Sint-Pieterskapel er weer als nieuw uit.

De Kerkfabriek Sint-Gummarus uit Lier restaureerde ‘Moord op priester Frederegus’, een prachtig schilderij dat in de Sint-Pieterskapel hangt. Het olieverfschilderij dateert uit 1698 en is getekend door een (onbekende) schilder met de naam F. of E. Cuyl. Kempens Karakter financierde dit religieus erfgoedproject met een projectsubsidie.

Over het schilderij

Het schilderij maakt deel uit van de inventaris van de Sint-Pieterskapel, het oudste religieuze gebouw in Lier. Het tafereel beeldt een priester uit die het schrijn op een altaar aanbidt.

Volgens de vita van Sint-Gummarus (beschreven in Hagiologium Brabantinorum – 1476-1484 – kanunniek Joannes Gielemans) vertelt dat het verhaal over de moord van de Zalige Frederegus door Noormannen. Die waren op hun rooftochten langs de Schelde en de Nete in de 9de eeuw in Lier beland.

Volgens een oude legende zouden daarop de invallers blind geworden zijn, de “godswraak”, en zouden alle klokken in Lier beginnen luiden. Jaarlijks op de donderdag voor Sint-Andries (30 november) luiden om 19u alle klokken op het Lierse grondgebied als herinnering aan deze gebeurtenis.

De restauratie

De vernis van het schilderij was na al die eeuwen sterk vergeeld en vervuild, waardoor details en kleuren moeilijk te onderscheiden waren. Veel zones van het schilderij waren bovendien overschilderd of van oude retouches voorzien.  Omwille van scheuren was het vervuilde canvas bovendien ook gedoubleerd.

Nicole Tauchner restaureerde het kunstwerk in haar atelier in Deurne. Daar werd het schilderij eerst uit de lijst genomen en opgefrist. Het oppervlaktevuil werd aangepakt en daarna werd de vergeelde vernis weggenomen. De restaurateur vlakte de oneffen zones af met een warmtespatule.

Enkele lacunes in het doek vulde ze op met een krijt-lijmmengsel. Daarna volgde een eerste dunne vernislaag, waarna de opgevulde lacunes in de verflaag werden geretoucheerd en afgedekt met een egaliserende vernislaag. Tenslotte nam de restaurateur ook de beschadigde lijst onder handen met plexigum en een product tegen houtworm.

Bewonder het resultaat

Benieuwd hoe het resultaat eruitziet? Neem dan zeker eens een kijkje in de Sint-Pieterskapel!

Sint-Pieterskapel, Heilige Geeststraat 9, 2500 Lier
Alle dagen open van 8u tot 17u
De kapel is voorzien van een handgeldispenser aan de inkom en de stoelen staan voldoende ver uit elkaar.

2020-09-09T20:57:06+02:00