In de reeks ‘Immaterieel erfgoed in de Kempen’ duiken we in onze rijke spelcultuur want ‘zo goed voelt tapschieten’.

Een mooi voorbeeld van ‘speels’ immaterieel erfgoed is het ‘tapschieten’ of ‘paapgooien’. De naam zegt ook waar het om gaat: men gooit om de ‘paap/tap’ omver te ‘schieten/gooien’. Het is een oud volksspel dat vooral vroeger in de Kempen werd gespeeld.

Herentaldum – Herentalse Kring voor Geschiedenis en Heemkunde, zorgt ervoor dat het oude volksspel ook in Herentals terug ingang vindt, met onder ander het Herentals Kampioenschap Tapschieten op zondag 10 september. Wie nog graag meedoet met een ploeg, kan nog inschrijven (info@herentaldum.be).

Hoe speel je ‘tapke schiet’? Acht individuele deelnemers, of twee ploegen van vier spelers, gooien vanop acht meter met 800 gram zware loden schijven naar een acht cm hoog houten tapje, met daarop acht munten. Bedoeling is om het tapje omver te gooien en te zorgen dat de munten zo dicht mogelijk bij de eigen schijf – of bij deze van de ploegmaten – liggen. Een wedstrijd bestaat uit acht ronden waarbij in totaal dus 64 munten/punten te verdienen zijn

De houten paap werd omver gegooid: 1 munt hoort toe aan de schijf, de overige munten horen nog aan de paap, de wedstrijd gaat verder tot alle munten zijn opgeraapt.

Foto: © Rudy Dillen

Het tapschieten kreeg ondertussen ook een plekje op het platform www.immaterieelerfgoed.be en op onze blog, waar je de hele reeks immaterieel erfgoed kan volgen.

Meer info: