Wie deze zomer nog een gaatje vrij heeft op woensdagavond, kan de Lierse beiaardcultuur ten volle beleven tijdens de ‘Bronzen Woensdagen’, een concertenreeks met een gevarieerd aanbod door diverse beiaardiers.

Wist je dat de inwoners van Lier al meer dan driehonderd jaar genieten van beiaardklanken uit de Sint-Gummarustoren?

Het instrument telt 52 klokken en weegt dertig ton. Het is de zwaarste 18de eeuwse beiaard van West-Europa. Lier is daarmee ingebed in de rijke Vlaamse beiaardcultuur.

De klanken worden op twee manieren voortgebracht.

Op het uur, halfuur en de kwartieren stuurt een automatisch trommelspeelwerk de klokken aan. De beiaardier zet elk jaar nieuwe melodieën op de trommel. Het vraagt een specifieke kennis om de pinnen zo te steken dat ze de juiste klanken en ritmes voortbrengen. Vaak kiest de beiaardier muziek van componisten die dat jaar om een bijzondere reden worden herdacht. Hij vertaalt de partituur van het muziekstuk naar een partituur voor de trommel.

Daarnaast zijn er momenten dat de beiaardier, helemaal boven in de toren, achter het klavier zit en de beiaard bespeelt. Het hele jaar door laat hij muziek weerklinken op vaste momenten in het weekend en als proloog op de orgelconcerten de eerste drie donderdagavonden van september.

Met een opleiding tot stadsbeiaardier aan de Podiumacademie is de toekomst van dit stukje muzikaal immaterieel erfgoed ook verzekerd.