Van passie tot erkend ambacht

Laurent D’Haeseleer is houtdraaier. Hij specialiseert zich voornamelijk in het maken van pennen. Hij verkiest dan ook de naam pennenmaker voor zijn ambacht, omdat het moderner klinkt en bovendien specifieker is. Naast pennen maakt hij ook pepermolens, nootmuskaatmolens, zoutvaatjes, luxe scheermesjes, flessenopeners en brievenopeners.

Laurent leerde het vak kennen toen hij op een beurs een collega aan het werk zag. Hij dacht meteen terug aan zijn plechtige communie en de vulpen die hij als cadeautje kreeg. Deze nostalgie en zijn interesse in het ambacht maakten dat hij zich aansloot bij de Vlaamse Gilde van houtdraaiers. Daar leerde hij de basis en een bevriende houtdraaier hielp hem bij het verfijnen van zijn technieken. Op zoek naar perfectie volgde hij cursussen in Duitsland, waar hij zijn diploma behaalde van houtdraaier. Ondertussen is hij al zo’n tien jaar zelfstandige pennenmaker.

Van houtblokje tot pen

De techniek waarbij pennen gemaakt worden met een draaibank, vereist nauwkeurigheid en geduld. Er zijn vele geschikte houtsoorten waarmee pennen kunnen gemaakt worden: olijfhout, kronkelberk, kauri, wortelhout, palissander, rozenhout, buxus, … Het is belangrijk dat je een harde houtsoort gebruikt. Ook andere materialen, zoals kirinite, eboniet en acryl, kunnen gebruikt worden.

Eerst moet men het houtblokje boren, koperen steunhuls inbrengen en voorbereiden afhankelijk van het gekozen model. Dan wordt het blokje met veel precisie rondgedraaid op de draaibank met diverse beitels.

Vervolgens gaat men de pen schuren, met verschillende soorten schuurpapier, gaande van 180 tot 12000 korrelgrootte. Men gaat steeds doorlopend olie en wax toevoegen, zo wordt het hout mooier. De pen wordt afgewerkt met shellak, een grondstof die gewonnen wordt als het harsachtige afscheidingsproduct van bepaalde luizen en die een degelijke bescherming biedt.

Tot slot worden er verschillende onderdelen in de pen geperst. Denk bijvoorbeeld aan de penclip of andere componenten.

Duurzaam vakmanschap

Het maken van pennen vereist oefening en vakmanschap, maar met geduld en toewijding kan je prachtige en unieke pennen maken.

Het maken van pennen heeft voor Laurent ook een filosofische betekenis. Hij wil, door het maken van de exclusieve en unieke pennen en voorwerpen, schoonheid in het leven brengen. Hij maakt iets praktisch maar het moet mooi en duurzaam zijn, als tegenwicht voor de wegwerpmaatschappij.

Foto’s: Peter Briers