De erfgoedkrak is ontwikkeld om kinderen van het 5de en 6de leerjaar te laten kennismaken met erfgoed.

Het pakket leidt de leerlingen op een speelse manier naar een definitie van erfgoed en nodigt hen via creatieve opdrachten uit in een wereld van wonderlijke voorwerpen, verhalen en tradities, markante plaatsen en opvallende persoonlijkheden.
Een deel van het spelmateriaal en de opdrachten verwijst naar erfgoed uit de eigen gemeente of stad. Zo worden de leerlingen er zich van bewust dat erfgoed geen ver-van-mijn-bedshow is maar een dagelijkse realiteit.Het pakket bestaat uit drie modules. Je kunt ze gebruiken naargelang je voorkeur en beschikbare tijd.

Module 1: erfgoed brengt je van de kaart

laat leerlingen ontdekken wat erfgoed precies is. Deze module staat op zich, maar vormt ook de aanloop naar module 2 of 3

Module 2: het bewaren waard

zet de leerlingen aan zich verder te verdiepen in de verschillende soorten erfgoed.

Module 3: verzameldinges

biedt leerlingen een uitbreiding naar hun persoonlijke leefwereld. Deze module vraagt meer tijd, maar het leereffect en de beleving bij de leerlingen is ook groter.

De erfgoedkrak is geheel afgestemd op de eindtermen van het basisonderwijs. Een heldere handleiding loodst je door de verschillende onderdelen.
Het volledige pakket zit gebruiksklaar in een handige koffer. Je kan de koffer gratis ontlenen via info@kempenskarakter.be. Eventueel komen we het spel begeleiden.

De Erfgoedkrak is een initiatief van Erfgoedcel Kempens Karakter en Erfgoedcel Noorderkempen, i.s.m. tapis plein en FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Het kwam tot stand dankzij de steun van de Vlaamse Overheid.