Het Forum Vlaamse Archeologie vzw (FVA) reikt sinds 2014 de Forum Archeologieprijs uit. Met deze prijs wil het FVA een persoon, vereniging, bestuur of onderneming huldigen die een waardevolle bijdrage aan de archeologie in Vlaanderen heeft geleverd. Voor het archeologisch onderzoek van een WOI-site te Wijtschate, waarbij crowdfunding en een internationale samenwerking een belangrijk rol speelden, is Dig Hill 80 verkozen als laureaat van de derde editie (2017-2018).

Foto: peacevillage.be

Wat is de Forum Archeologieprijs?

Er gebeurt tegenwoordig veel archeologisch onderzoek in Vlaanderen. Maar soms wordt de weg naar de buitenwereld slechts moeizaam gevonden. Toch worden er veel positieve bijdragen geleverd die de archeologische resultaten vertalen naar het grote publiek. Deze bijdragen en initiatieven staan jammer genoeg te weinig in de kijker. Met de Forum Archeologieprijs wil het FVA een persoon, vereniging, openbaar bestuur of onderneming bedanken, die de voorbije jaren een waardevolle bijdrage heeft geleverd voor de archeologie in Vlaanderen, of op een positieve wijze met archeologie is omgegaan. Het FVA wil zo haar bijzondere waardering uiten voor het gerealiseerde initiatief.

Project ‘Dig Hill 80’ laureaat

Voor deze derde editie is gewerkt met een jury van vijf personen die werkzaam zijn in de archeologische wereld en/of bredere erfgoedsector: Luc Bauters (Provincie Oost-Vlaanderen), Dries Tys (Vrije Universiteit Brussel), Tijl Vereenooghe (Archeonet Vlaanderen/Monumentenwacht), Carolien Van Hecke (Musea Dendermonde) en Ruben Pede (Solva). Uit de verschillende inzendingen koos de jury voor het project van Dig Hill 80. Een braakliggend terrein nabij de wijk De Kappellerie te Wijtschate herbergde een unieke Wereldoorlog I site die binnen de bestaande archeologiewetgeving moeilijk op te graven was. Dankzij een intensief crowdfundingproject met een sterk internationaal karakter kon de site toch op gedegen manier worden onderzocht. De resultaten waren indrukwekkend te noemen en konden een wezenlijk bijdrage leveren aan de kennis van Wereldoorlog I in Vlaanderen.