CEMPER is het Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed en adviseert, ondersteunt en begeleidt iedereen die met muziek- of podiumerfgoed in aanraking komt. Op de website vind je handleidingen, inspiratie en tips. We zetten enkele tips van CEMPER voor de bewaring van je fotocollectie op een rijtje:

Bewaar foto’s los
Haal de foto’s uit het fotoalbum, als dat mogelijk is. Voor een goede bewaring zijn losse foto’s te verkiezen.

Bewaar zwart-wit- en kleurenfoto’s apart
De chemische samenstelling van kleurenfoto’s is anders dan die van zwart-witfoto’s. Hierdoor kunnen chemische processen ontstaan die de bewaring niet ten goede komen. Daarom bewaar je ze best niet samen.

Haal dia’s uit hun glazen houder
Tussen dia en glas kan een microklimaat ontstaan dat het verval versnelt. Haal ze daarom uit het glazen raampje.

Kies het geschikte materiaal om je foto’s (individueel) te verpakken
De keuze van verpakkingsmateriaal hangt onder meer af van hoe vaak je de foto’s nog zal raadplegen. Als dat niet vaak is, kies dan voor papier als verpakking. Dit is ook het beste materiaal voor duurzame bewaring. Kies voor ongebufferd zuurvrij papier dat voldoet aan de PAT-norm (Photographic Activity Test). Gebruik zeker geen pergamijn (doorschijnend papier dat soms in fotoalbums zit). Het papier plooi je langs de vier zijden om de foto. Wellicht volstaat 1 formaat van papier hiervoor.
Als de foto’s nog vaak geraadpleegd worden, kies je voor mapjes in doorschijnende kunststof. Ook dit moet voldoen aan de PAT-norm. Als je mapjes in kunststof gebruikt, moet je misschien verschillende formaten aanschaffen.
Informatie over dit materiaal vind je in de link naar het Rijksarchief en leveranciers vind je op de site van TRACKS (zie hieronder).

Bewaar negatieven (en bij voorkeur ook dia’s) in gebufferd papier
Informatie over dit materiaal vind je eveneens bij het Rijksarchief en leveranciers vind je op de site van TRACKS (zie hieronder).

Bewaar het ingepakte materiaal in dozen
De ingepakte foto’s en dia’s bewaar je best horizontaal (dus liggend) in dozen. De dozen moeten eveneens voldoen aan de PAT-norm. Stapel niet te veel foto’s op elkaar per doos. Kies dozen die zo goed mogelijk aansluiten op het formaat van de foto. Bewaar kleurenfoto’s en zwart-witfoto’s in aparte dozen.

Hou rekening met licht, lucht en temperatuur
Voor zowat alle materiaal dat je wil bewaren, geldt: bewaar in een ruimte met zo weinig mogelijk schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid, liefst iets koeler en met weinig direct licht. Voor fotografisch materiaal gelden er per materiaalsoort bijzondere richtlijnen: kleurenfoto’s, polairoids en kleurnegatieven bewaar je best koud (3°C), zwartwit-negatieven op 13° en zwart-witfoto’s op 18°.

Wees voorzichtig bij raadpleging
Wanneer je de foto’s of dia’s wil raadplegen, raak de afbeelding dan niet aan en stel ze niet bloot aan direct of fel licht.

Nuttige links

VIAA brengt analoge fotocollecties in kaart.

Heb jij een interessante fotocollectie? VIAA — Vlaams Instituut voor Archivering — startte een verkennend onderzoek naar analoge fotocollecties in o.a. de kunstensector. Vul jij de vragenlijst ook in?