Op vrijdag 2 juni vlijden 3 leerkrachten, enkele Mercuriusvrijwilligers, een schepen, een erfgoedcoach en twee erfgoedconsulenten zich neer op een zonovergoten terras aan de prachtige Kasteelhoeve in Grobbendonk.

Doel van dit gezellige onderonsje? Even terugblikken op het gelopen Buurten met Erfgoedtraject dat begon op een koude oktoberdag met veel vragen en verwachtingen.

Welke eindproducten liggen er nu op tafel? Hoe verliep de samenwerking? Wat kan beter? Waar zaten de verrassingen? Hoe reageerden de leerlingen? Is er ook de komende jaren ruimte voor erfgoed in de klas?

De algemene teneur aan tafel was bijzonder positief. We hebben samen een ietwat kronkelend pad bewandeld maar we zijn in schoonheid geëindigd. Met een prachtige ‘blinde erfgoedkaart’ van Grobbendonk, concrete plannen voor een update van het legendarische ‘groene boekje’ van meester Dirk, ‘Groeten uit Grobbendonk-postkaarten’, een erfgoed-klas-museum, …

Nog belangrijker dan dat zijn de banden die gesmeed zijn tussen leerkrachten van het 4de leerjaar van drie scholen, tussen erfgoedvrijwilligers en leerkrachten, tussen scholen en erfgoedcel… En alle kruisbestuivingen die hieruit voortvloeien. Bij juf Eva is ‘erfgoed’ ondertussen een vast (en leuk) begrip geworden in de klas. Juf Jill was aangenaam verrast om te zien hoeveel interesse haar leerlingen bleken te hebben in oude foto’s van de gemeente. Juf Katrien laat nu erfgoed bewuster aan bod komen in verschillende lessen.

En wij, bij Kempens Karakter, zijn bijzonder tevreden. Het was de eerste keer dat we met Buurten met Erfgoed aan de slag gingen. We hebben veel geleerd, we hebben ervan genoten en kijken al uit naar een vervolg…

Wat alleszins niemand zal vergeten zijn de verhalen over Romeinse Zalando-goden, warme handen en de ‘stad Grobbendonk’ of was het Grebendunc?

Meer weten?

Op www.buurtenmeterfgoed.be vind je alle (algemene) info terug over het ‘Buurten met Erfgoed’-traject.