Op zaterdag 27 november 2021 organiseert Kempens Karakter in samenwerking met Histories vzw een vorming rond het programma Quantum GIS (QGIS). Hiermee kan je zelf aan de slag om digitale kaarten te maken van je gemeente. Je kan het programma gratis gebruiken.

Waarom?

Quantum GIS kan je inzetten voor jouw historisch onderzoek. Wil je op een digitale kaart een voorstelling kunnen maken van het lokaal landgebruik, eigendomsstructuren, … ? Dan is deze vorming iets voor jou.

Hoe?

Tijdens de vormingsnamiddag toont historicus Wim van Hout hoe je een digitale kaart kan maken in QGIS. Voortbouwend op zijn masterproef over het primitief kadaster ontwikkelde hij een eenvoudige manier om oude kaarten digitaal om te zetten en te koppelen aan een dataset. Met die kaart kan je allerlei analyses maken over landgebruik, eigendomsstructuren, enzovoort.

Wat leer in je in deze vorming?

  • … een digitale kaart maken van je gemeente. 
  • … een basisinzicht over de mogelijkheden van wat je met Quantum GIS kan doen voor je historisch onderzoek. 
  • … en we hopen we dat we je hebben uitgedaagd om zelf een kaart van je eigen gemeente te maken. 

Praktisch

Doelgroep

De vorming richt zich op iedereen die geen kennis heeft van QGIS, een basiskennis van de klassieke MS-Office toepassingen, maar vooral het hart op de juiste plaats om zelf digitale kaarten van de eigen gemeente te maken.

Waar en wanneer?

De locatie van de vorming is nog te bepalen. Ze zal doorgaan op de zolder van het Oud Gasthuis, Nederrij 133 in 2200 Herentals. De vorming gaat door op zaterdag 27 november 2021 om 14u.

Prijs

Erfgoedvrijwilligers genieten van het kortingstarief en betalen 5 euro. Voor alle anderen bedraagt het inschrijvingsgeld per vormingsavond 15 euro. Na het invullen van onderstaand inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsnamiddag via onderstaand inschrijvingsformulier. Tijdens (of na) de vorming ontvang je cursusmateriaal. Voor het vormingsaanbod gelden de annuleringsvoorwaarden van Histories vzw.

Meer informatie?

Contacteer Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@historiesvzw.be of op 0495/ 56 12 44.

Alle informatie over de vorming kan je ook terugvinden op historiesvzw.be.