Op 1 februari blies Kempens Karakter 15 kaarsjes uit. Wat begon als een kleine organisatie met twee personen, groeide uit tot een belangrijke en ervaren erfgoedspeler in de regio met een team van tien personen. De voorbije jaren zetten we onze schouders onder de Erfgoeddag en Open Monumentendag, maakten werk van het digitaal erfgoedportaal www.kempenserfgoed.be, zetten in op erfgoedzorg, bouwden een sterke adviesverlening uit, ontwikkelden expo’s over o.a. sport- en religieus erfgoed, schreven (mee) aan tal van publicaties … en brachten vooral mensen en actoren samen rond het erfgoed van de regio. Dit alles en nog meer willen we ook de komende jaren graag blijven doen!

Eind 2007 besloten de lokale besturen van Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lille, Nijlen, Olen en Vorselaar om samen aan een nieuw erfgoedavontuur te beginnen: Kempens Karakter. Ze richten een projectvereniging op en samen met heel wat erfgoedorganisaties en -vrijwilligers smeden ze ambitieuze plannen. Begin 2009 was het eindelijk zover. De erfgoedcel ging effectief aan de slag met het Fundatiehuis in het Begijnhof van Herentals als uitvalsbasis. De eerste medewerkers Lieve en Jeroen vlogen er meteen in met het project Toeten en Blazen dat draaide rond het erfgoed van harmonies en fanfares. Er zouden nog heel veel mooie initiatieven volgen.

Het werkingsgebied van Kempens Karakter groeide al snel. Eerst sloten Berlaar en Lier aan. En in 2014 volgden Heist-op-den-Berg, Hulshout en Putte. Ook inhoudelijk bewoog er de afgelopen 15 jaren wel het een en ander. Zo werkten de twaalf lokale besturen tijdelijk samen rond toerisme en bibliotheken.

Een nieuwe mijlpaal was de opstart van de IOED Land van Nete en Aa in 2018. Terwijl de erfgoedcel focust op het roerende en immateriële erfgoed van onze twaalf gemeenten, bekommert de IOED zich om het bouwkundige, archeologische en landschappelijke erfgoed van Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lille, Olen en Vorselaar. Dit gebeurt trouwens in nauwe samenwerking met Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en de IOED Berg en Nete.

Samen met Kempens Karakter groeide het aantal medewerkers en de nood aan een nieuw kantoor. Momenteel kan je ons team – Aalex, Annelies, Elke, Ellen, Els, Jeroen, Koen, Linda, Michael, Wim – vinden in kasteel Le Paige.

Na 15 jaar blikken we met veel trots terug op heel wat boeiende en waardevolle erfgoedprojecten, met aandacht voor erfgoedzorg én publiekswerking. Denk bijvoorbeeld aan onze werking rond het erfgoedportaal kempenserfgoed.be, het nieuwjaarszingen of de evenementen Erfgoeddag, Nacht van het Kempens Erfgoed, Archeologiedagen of Open Monumentendag. Of denk aan enkele grotere projecten zoals Schitterend Geslepen (diamanterfgoed), Close-up Kempen (oude filmpjes), De Jaren Demaks (erfgoed jeugdbewegingen), Erfgoedkampioenen – Kampioenenerfgoed (sporterfgoed), Hemel op Aarde (religieus erfgoed) en Opgevist Verleden (archeologie). Ook lopende projecten zoals Archeologie in de Kempen, Arbeid Adelt!, Met Vlag en Wimpel, Ons Buurtverhaal en Modernisme in de Kempen passen mooi in dit rijtje.

Koken kost geld, ook in erfgoedland. Dankzij de jaarlijkse inbreng van de 12 lokale besturen en de essentiële Vlaamse, Europese en provinciale werkings- en projectmiddelen brachten we sinds 2009 in totaal bijna 6.500.000 euro bij elkaar voor een gedragen, kwaliteitsvolle en inspirerende erfgoedwerking. Die middelen besteedden we volop aan het erfgoed en de erfgoedactoren van ons werkingsgebied. Dat gebeurde deels door circa 430.000 euro subsidies toe te kennen aan lokale erfgoedprojecten en -periodieken. Maar we investeerden vooral in kennis en expertise om alle (boven)lokale actoren zo goed mogelijk te ondersteunen met advies, begeleiding en tal van gemeenschappelijke initiatieven.

Bij Kempens Karakter staat samenwerken immers altijd centraal. Dankjewel dus aan alle lokale besturen, lokale erfgoedorganisaties en -vrijwilligers, collega-erfgoedcellen en -IOED’s, (ex)collega’s, (ex)bestuursleden en alle andere partners in de Kempen of daarbuiten om samen met ons het erfgoed van de regio te koesteren. Dat smaakt naar meer!