(IN) DE BUURT VAN HERENTALS:


Herentals – 23 juni 2024

Café op wielen

Vandaag is het zover! De bakfiets van stad Herentals, heerlijke geurende koffie, warme thee en overheerlijke speculaas brachten vandaag veel mensen bij elkaar. Verhalen over generaties van families die hier gewoond hebben kwamen tot leven. Kinderen die in een ‘kastrol’ van de heuvels afgleden in de winter. Het verhaal van die olifant… En zoveel foto’s! Een warm zonnetje erbij en we mogen spreken van een zeer fijn buur(t)moment. Veel mensen die elkaar kennen maar ook enkele nieuwe gezichten verzamelden zich rond onze bakfiets. Veel verhalen, foto’s en herinneringen die gedeeld worden. Hier zijn we nog lang niet uitverteld!


Herentals – 25 mei 2024

Door de wind, door de regen, …

Om onze activiteiten in Eigen Haard bekend te maken, hebben we affiches gemaakt om uit te delen onder de buurtbewoners. Zoals zo vaak dit jaar trotseerden we weer en wind om iedereen te bereiken. De achterkant van de affiche bevat een uitnodiging voor ons buur(t)moment in Eigen Haard, zodat mensen deze informatie kunnen lezen als ze de affiche aan hun raam hangen. De voorkant toont een mooie afbeelding die hopelijk het straatbeeld zal kleuren. De affiche werd door veel vriendelijke gezichten in ontvangst genomen. Mensen reageerden positief op het nieuws dat er binnenkort een bakfiets vol koffie, thee en lekkere speculaas naar Eigen Haard komt. Bij ons vertrek zagen we al veel affiches pronken achter het raam. Dat belooft voor het buur(t)moment!


Herentals – 18 april 2024

De charme van Eigen Haard.

Het college heeft beslist, Eigen Haard is goedgekeurd! Tussen de buien door konden we genieten van een prachtige dag tijdens onze eerste wandeling in Eigen Haard. Het was heerlijk om na al die regendagen eindelijk wat zonneschijn te zien. We waren onder de indruk van de prachtige architectuur, de schitterende ligging en de idyllische omgeving. We hebben zelfs al kennisgemaakt met enkele buurtbewoners. Een van de bewoners liet ons een krantenartikel over Eigen Haard zien. Andere bewoners vertelden enthousiast over wie er allemaal in de buurt woont. Er kwamen zelfs al enkele ideeën opborrelen voor activiteiten! Naderhand, met een lekker theetje of kopje koffie, bespreken we de volgende stappen. Hoe maken we ons project bekend? Op welke manier pakken we onze communicatie aan? Het was een warm welkom dat de charme van deze plek alleen maar versterkte.

Herentals – 21 maart 2024

Witte rook!

Na een grondige analyse van de demografische gegevens en boeiende gesprekken hebben we de knoop doorgehakt. Onze keuze is gemaakt! Maar voor dat we officieel van start gaan moeten we de beslissing van het college afwachten. Ondertussen nemen we al enkele belangrijke stappen. We werken onze argumentatie uit en maken een voorbereiding om onze keuze te motveren op het college. We bekijken of er al buurtbewoners zijn die we kennen en kunnen aanspreken en peilen naar mogelijke partners. Belangrijk is dat er nog geen bestaand buurtcomité aanwezig is. Om de gekozen buurt te leren kennen plannen we een wandeling. Als de beslissing op het college positief uitdraait gaan we in april op verkenning om de unieke identiteit van deze wijk te ontdekken. Dan kunnen we mensen aanspreken en luisteren naar de verhalen van buurtbewoners. Het is belangrijk om een timing op te maken waardoor we ons startmoment ook al hebben vastgelegd. Benieuwd welke buurt het zal worden?

Herentals – 17 januari & 1 maart 2024

Op verkenning

We kiezen met dit nieuwe traject heel bewust voor Herentals. Met Olen, Herenthout en Vorselaar bevonden we ons in een plattelandscontext. Stad Herentals geeft ons de kans om Ons Buurtverhaal in een eerder stedelijke omgeving uit te rollen, met een meer diverse doelgroep en andere professionele partners. We starten uiteraard bij het begin, met een korte presentatie over het project en het aftoetsen van de samenwerkingsmogelijkheden. Aan tafel zitten de schepen van erfgoed, de stadsarchivaris en de medewerker van de buurtbus, allen bereid om met ons mee na te denken over de meest geschikte buurt. Maar dat blijkt nog niet zo evident… Er worden heel wat voorstellen gelanceerd, er zijn veel buurten waar we duidelijke erfgoedthema’s kunnen identificeren, maar waar de nood aan verbinding tussen straten minder duidelijk is. Of omgekeerd. We nemen de suggesties mee naar een volgend overleg met Dienst Gelijke Kansen en de participatieambtenaar.

Op één lijn

Op deze zonnige 1ste maart, mogen we kennis maken met Jo, de participatieambtenaar en Charlotte van Dienst Gelijke Kansen. Er worden meteen twee dingen duidelijk: we krijgen er heel wat know-how, bergen ervaring en een hoop enthousiasme bij én we zitten duidelijk op één lijn. Wat een heerlijke start van dit avontuur in Herentals. Terug naar de selectie van de buurt… als we onze top drie erbij nemen, blijven er toch wel wat zaken onduidelijk. Is er wel een nood? Wie woont daar eigenlijk? De aanwezigheid van erfgoed is belangrijk, maar de nood aan verbinding primeert… We laten de eerste suggesties even los en nemen het stratenplan er terug bij. Als alle mogelijke pistes opgelijst staan, komen er toch andere voorkeuren naar boven. We besluiten eerst verder onderzoek te doen naar de samenstelling van de buurten alvorens definitief een beslissing te nemen.
Binnen twee weken hakken we de knoop definitief door. Het blijft dus nog even spannend… ook voor ons.

Illustraties: Tinne Driesen (kip)