Open Monumentendag 2020: schrijf je in!

Ondanks de annuleringen die zich opstapelen, blikken we samen met Herita hoopvol vooruit naar 13 september 2020. Open Monumentendag! Voorlopig gaat de 32ste editie van dit onroerend erfgoedevenement gewoon door. Wil jij als organistor deelnemen? Wij lijsten de belangrijkste zaken even op.

Gaat OMD nog door?

Herita moedigt organisatoren aan om in te zetten op digitale ontsluiting. Het zal voor veel mensen een zomer zijn met ‘vakantie in eigen land’ en Open Monumentendag wordt beschouwd als het sluitstuk van deze zomer. Denk aan virtuele rondleidingen in monumenten en leuke weetjes die wekelijks online komen.

Ook fysieke activiteiten kunnen blijven doorgaan, natuurlijk in overeenstemming met eventuele veiligheidsmaatregelen.

Thema: ’t Zal je leren

Dit jaar staat het thema educatie centraal.  Herita sluit aan bij het overkoepelende Europese thema: Heritage and Education. “’t Zal je leren” is de slagzin van deze editie!

Want in elk monument valt wel iets te beleven én te leren. Dat kunnen gebouwen zijn die op zich al een leerfunctie hebben (scholen, universiteiten…). Maar Open Monumentendag belicht dit jaar ook andere leermogelijkheden in monumenten. 

Het thema is niet verplicht, maar is vooral inspirerend bedoeld. Daarnaast hebben activiteiten binnen dit thema meer kans om opgepikt te worden in de communicatiecampagne in aanloop naar Open Monumentendag.

Hoe inschrijven?

Zin om deel te nemen? Geweldig! Inschrijven kan nog tot 21 juli, via deze link. Je bestelt er meteen ook het promotiemateriaal.

Nieuw dit jaar is dat er tegen betaling promotiepakketten ter beschikking zijn. Al het drukwerk wordt ook gratis digitaal aangeboden. Zo kan je het zelf afdrukken in jouw gewenste oplage.

Hulp nodig bij het online inschrijvingssysteem? Op de website vind je praktische handleidingen en een demofilmpje.

Welke monumenten kunnen deelnemen?

Er zijn maar drie voorwaarden om iets te kunnen organiseren voor Open Monumentendag:

  • Het onroerend erfgoed staat centraal tijdens jouw activiteit 
    Monumenten, landschappen, archeologische sites of varend erfgoed, al dan niet beschermd.
  • De onroerend erfgoedsites zijn opengesteld voor het grote publiek op zondag 13 september 2020.
    Onroerend erfgoed dat op andere momenten of het hele jaar door wordt opengesteld, kan uiteraard ook deel uitmaken van het programma. Maar liefst valt er op Open Monumentendag dat tikkeltje meer te beleven dan op andere dagen: een unieke rondleiding, een exclusief gedeelte, een bijzondere tentoonstelling, …
  • Het opengestelde erfgoed kan gratis bezocht worden.

Tips en inspiratie

Binnenkort komt er een inspiratiebrochure op de website. Je kan er nu al een kijkje nemen in de inspiratiecategorieën om je op weg te helpen.

IOED Land van Nete en Aa helpt je graag verder!

De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Land van Nete en Aa is actief in Herentals, Herenthout, Olen, Lille, Vorselaar en Grobbendonk. Wil jij iets doen rond het onroerend ergoed in één van deze gemeentes? Neem dan contact op via [email protected] Wij denken graag mee met jou!

Voor vragen over het onroerend erfgoed van Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg kan je aankloppen bij IOED Berg en Nete.

2020-05-04T13:46:40+02:00