Ontdek het regionale programma van Open Monumentendag!

Open Monumentendag is dé hoogdag voor – je raadt het al – monumenten in Vlaanderen en Brussel.

Op zondag 8 september zetten meer dan 500 monumenten de deuren wagenwijd open.
Het programma biedt bovendien veel meer dan enkel rondleidingen: je ontdekt er het mooiste onroerende erfgoed op verrassende manieren.

Een koetstocht, een ambachtendemonstratie, proeverijen en zoektochten…  Een leuk dagje uit voor het hele gezin!

In onderstaand overzicht zetten we alle activiteiten uit onze regio op een rijtje.
Op de website van Open Monumentendag bekijk je bovendien alle evenementen op een handig kaartje.
Je kan er ook een persoonlijk programma samenstellen. Handig!

Het Hof van Riemen is waarschijnlijk wel het bekendste monument in Heist-​op-den-Berg.

Na een stevige opfrissing gaan de deuren opnieuw open voor het publiek. Kom op ontdekkingstocht en geniet van dit erfgoedpareltje!

Het pand is vrij te bezoeken. We stippelen ook een wandeling uit langs enkele monumenten.

Na het bezoek of de wandeling kan je terecht in de tuinbar voor een drankje of een lekkere moonpop.

Meer info graag!

Orshagenstraat 11
2220 Heist-​op-den-Berg
België

8 september 2019 van 10:00 tot 17:00

Tijdens Open Monumentendag geeft de molenaar graag een interessante rondleiding in de molen. Er is ook meel en bloem verkrijgbaar. In het bakhuis wordt er brood en kleine vlaaikes gebakken en in de gezellige pandoerenhoeve aan de molen kan je terecht voor een drankje en een hapje. Bij goed weer is er een gezellig terras voorzien

Meer info graag!

Bruggeneindse Heibaan 13
2220 Heist-​op-den-Berg
België

8 september 2019 van 13:00 tot 19:00

Wijlen E.H. Notelteirs wijdt het kapelletje in, aan boom 30 in de lindendreef . In de gracht op deze plaats werd student Henri Bouwen dodelijk getroffen.

Op 5 september 2019 is het 75 jaar geleden dat Noorderwijk zich bevrijdde van het juk van de Duitse

bezetter. De bevrijding kostte het dorp vier burgerslachtoffers. Op Open Monumentendag kom je er alles over te weten!

Naast een boeiende expo, kan je er ook een nieuw kapelletje bezoeken in de Lindendreef dat gewijd is aan student Henri Bouwen, één van de burgerslachtoffers uit 1944.

Bezoek de tentoonstelling in het Dorsphuis en kom alles te weten over deze historische mijlpaal aan de hand van gefilmde getuigenissen. De gratis expo loopt tussen donderdag 5 september en maandag 9 september, telkens van 14u tot 17u. Niet te missen dus!

De Noorderwijkse NSB-​afdeling organiseert tussen 5 en 9 september nog vele andere mooie evenementen plaats ter ere van deze historische gebeurtenis. Het volledige programma lees je hier.

De tentoonstelling is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en er zijn verschillende horecazaken in de nabije omgeving. Je kan ter plaatse ook een brochure aankopen én een exclusieve zilveren medaille.

Meer info graag!

Noorderwijk Ring 26
2200 Herentals (Noorderwijk)
België

8 september 2019 van 14:00 tot 17:00

De vrijwilligers van Open Monumentendag in Herentals hebben opnieuw een boeiend programma voor jou samengesteld!
Sluit je aan bij originele gegidste wandelingen, ontdek religieuze erfgoedpareltjes en laat je verrassen door de tentoonstelling in het Francescopaviljoen.

De verschillende activiteiten kan je bovendien makkelijk combineren!

Begeleide wandelingen

 • Natuur- en erfgoedwandeling ‘Buiten de Muren’
  Vertrek om 10uur
  Aan Francescopaviljoen – Bovenrij 30 in Herentals
 • Stadswandeling ‘Herentals in en uit langs de poorten’
  Vertrek om 14uur
  Aan Francescopaviljoen – Bovenrij 30 in Herentals

Vrij te bezoeken monumenten

 • Begijnhofmuseum
  Begijnhof 13 in Herentals
 • Sint-Catharinakerk
  Begijnhof in Herentals 
 • Sint-Waldetrudiskerk
  Kerkstraat in Herentals

Tentoonstelling: Alle wegen leiden (niet) naar Herentals

Wanneer staken de eerste bruggen en wegen de kop op in Herentals? En waar kan je de originele wegen nog ontdekken in de stad?

Tot in de 18de eeuw waren buiten de steden nauwelijks verharde wegen te vinden. In de Oostenrijkse periode werd een begin gemaakt met de aanleg van steenwegen, maar de Kempe vielen daar nagenoeg buiten. Pas na 1830 kam de aanleg van steenwegen goed op gang. Binnen de stad waren wel al eeuwenlang een aantal straten gekasseid. Alleen het begijnhof getuigt nog van hoe de straten in de stad er tot na 1900 uitzagen.

Francescopaviljoen
Bovenrij 30

2200 Herentals
van 10 tot 17u

Meer info graag!

Bezoek de bijzondere molen ‘In Stormen Sterk’ in Gierle! Deze molen is een stenen grondzeiler, van het type buitenkruier. De wieken worden van op de begane grond opgezeild en langs buiten door middel van een kruihaspel naar de wind gezet. Met een spanwijdte van 26,5meter is het een van de grootste molens in ons land. De molenaars staan klaar om jullie uitgebreid rond te gidsen in de molen.

Meer info graag!

Molenstraat
2275 Gierle (Lille)
België

8 september 2019 van 10:00 tot 15:00

Het oude gemeentehuis van Putte kent een rijke geschiedenis:

Dit beschermd monument  in rococostijl uit 1748, werd oorspronkelijk gebruikt als jachtslot door de Ridders van Pitsemburg. Deze ridders vormden een christelijke ridderorde ten tijde van de kruistochten. Tijdens de Franse Revolutie werd het gebouw in beslag genomen en verkocht. Sindsdien is het lang in particulier bezit gebleven en heeft het onder andere verschillende keren gefungeerd als notariswoning. Later kwam het in het bezit van de gemeente en werden er renovatiewerken uitgevoerd met de bedoeling het om te vormen tot gemeentehuis. Na de tweede Wereldoorlog nam het gemeentebestuur er zijn intrek. Een kleine 10 jaar geleden verhuisden zij naar het huidige nieuwbouw gemeentehuis. Momenteel doet een deel van het oude gemeentehuis dienst als één van de locaties voor de buitenschoolse kinderopvang. Er worden boven in de raadzaal nog steeds huwelijksceremonies en recepties gehouden.

Neem een kijkje in dit historische gebouw en laat je door een gids rondleiden doorheen de kamers. Ontdek de bijzonderheden en rijke geschiedenis van het monument in geuren en kleuren! Daarna kan je ook een tentoonstelling bekijken met oud beeldmateriaal.

Meer info graag!

Alice Nahonstraat 4
2580 Putte
België

8 september 2019 van 10:00 tot 18:00

De koetsiers van menclub ’t Gareel stippelden voor jou een mooie route uit met paard en kar. Geniet van een fijne rondrit op de koets en snuif de sfeer op van de prachtige omgeving! Op regelmatige tijdstippen vertrekken de koetsen aan Heemmuseum Het Molenijzer. Tussen 13u en 17u kan je gratis meerijden. De koetsiers zetten je na de rit opnieuw af aan het vertrekpunt.

Ik wil mee!

Heemmuseum Het Molenijzer
Heuvel 41b
2580 Putte
België

8 september 2019 van 13:00 tot 17:00

Onder de noemer “Vers Geperst”stelt het Davidsfonds een nieuw boekenpakket voor, als startschot voor hun nieuwe werkjaar.  Ze vertellen je bovendien wat meer over het historische Prieeltje op de site van de heemkring. Dit Prieeltje bevond zich vroeger achter de herberg Kasteeltje van Namen en zou een link hebben met Putse dichteres Alice Nahon.

Dorstigen kunnen terecht in het oude volkscafé ‘het Stamenee’. Vlakbij zal je er ook voor de eerste keer terecht kunnen op een heuse gereedschapsmarkt met bruikbare gereedschappen en zeldzame collectorsitems. Zowel amateuristisch als professioneel materiaal en curiosa voor hobbyisten en verzamelaars!

Meer info graag!

Heuvel 41b
2580 Putte
België

8 september 2019 van 10:00 tot 20:00

De heemkring van Putte staat weer in voor tal van activiteiten op het Heemerf!

Vergaap je aan demonstraties van oude ambachten en kunstenaars, proef van heerlijk zelfgebakken brood en speculaas en neem verse honing, confituur of geitenkaas mee naar huis. Uiteraard mag ook het traditionele varken aan het spit niet ontbreken! In de cafetaria is er een ruime keuze aan streekbieren en –specialiteiten.

Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en ook voor kinderen een aanrader. De kleinsten kunnen zich uitleven in een ruime speeltuin. Bovendien kan je op het heemerf tussen 13u en 17u ook op de koets springen voor een gratis tochtje met paard en kar.

Meer info graag!

Heemmuseum Het Molenijzer
Heuvel 41b
2580 Putte
België

8 september 2019 van 10:00 tot 20:00

Beleef de Putse natuur op haar mooist samen met Natuurpunt De Putter! Ze verwelkomen je graag in hun nieuwe stek: het Hooghuis.

De 19de eeuwse hoeve annex Hooghuis bevindt zich nabij een dreef die leidt naar het voormalige hof nabij de Heerkenshoeve. Het gebouw bestaat uit een hoger woonhuisgedeelte, een stalgedeelte en een authentiek bakhuis. De hoeve werd volledig gerenoveerd en ingericht als doorgangswoning voor het OCMW.

Natuurpunt De Putter heeft in dit Hooghuis een nieuwe stek gevonden. Naast een infostand met meer uitleg over hun werking, begeleiden de gidsen ook een bijzondere wandeling naar het nabijgelegen natuurpark. Deze plek is niet alleen een natuurplek, maar ook een plaats met heel wat historische achtergronden.

Natuurpunt denkt uiteraard ook aan de hongerige en dorstige bezoekers en voorzien heerlijke pannenkoeken en een selectie natuurbieren.

Meer info graag!

Tinstraat 11
2580 Putte
België

8 september 2019 van 10:00 tot 18:00

Romeinen in Grobbendonk?

Al meer dan een eeuw ontdekken archeologen er de ene na de andere vondst uit de Romeinse tijd!
Grobbendonk was toen een baandorp of vicus met een zeer belangrijke religieuze functie.
Langs de wegen stonden maar liefst drie tempels, een badhuis en heel wat huizen.
Sinds augustus graven archeologen van All-​Archeo verder naar deze vicus.

Een weg, een tempel, gebouwen, waterputten, ovens …
Kom het bewonderen tijdens de rondleiding ‘Graven bij Mercurius’. De gegidste wandelingen starten om 13, 14, 15 en 16 uur.

Kinderen kunnen zich die dag zelfs even archeoloog wanen…
Ze gaan in een passend tenue op ontdekkingstocht op de site en gaan als archeoloog op zoek naar wat verborgen zit in de bodem.

Meer info graag!

Nijverheidsstraat 2
2280 Grobbendonk
8 september 2019 van 13:00 tot 16:00

2019-08-19T11:52:43+00:00