Noorderwijk: 75 jaar bevrijding

Hoe Noorderwijk zich bevrijdde van het Duitse juk

Op 5 september 2019 is het 75 jaar geleden dat Noorderwijk bevrijd werd van de Duitse bezetter. De Nationale Strijdersbond van Noorderwijk brengt hulde aan de gevallen burgerslachtoffers en organiseert een herdenkingsdag. Van 5 tot en met 9 september (telkens van 14u tot 17u) kan je de historische gebeurtenissen herbeleven tijdens een gratis tentoonstelling in het Dorpshuis.

Wijlen E.H. Notelteirs wijdt het kapelletje in, aan boom 30 in de lindendreef . In de gracht op deze plaats werd student Henri Bouwen dodelijk getroffen.

De drie gefusilleerde Noorderwijkse jongens.

Programma 5 september 2019

9.30u Kransneerlegging zowel op het grote oorlogsmonument als op de sierzerk voor de geëxecuteerde burgers Ernest Van Lommel, Jozef Bruynseels en Emiel Michielsen.

10.30u Inhuldiging van de vredesboom ter herinnering aan de bevrijding van Noorderwijk.

11.00u Kort eerbetoon aan het ijzeren kruis op het oude kerkhof waar de burgerslachtoffers begraven werden.

13.30u Re-enactment met medewerking van de Toneelvrienden, groepering Spearhead en Schoolkinderen in de lindendreef.

14.30u Kransneerlegging aan het dreefkapelletje ter herinnering van burgerslachtoffer Henri Bouwen.

15.00u Lezing met PowerPointpresentatie over de bevrijding van Noorderwijk door Jos Vermeulen en de bevrijding van de Kempen door Gorik Goris, mede-auteur van het boek ‘De Kempen Bevrijd’. Intermezzo’s worden gebracht door Noorderwijkse accordeonisten onder leiding van ‘master-accordeon’ Jolien Wils.

17.00u Receptie.

Tentoonstelling “De Bevrijding van Noorderwijk op 5 september 1944”

Van 5 tot en met 9 september 2019 in het Dorpshuis, telkens van 14u tot 17u, gratis.

De tentoonstelling illustreert de bevrijding van Noorderwijk aan de hand van gefilmde getuigenissen (2008) van Noorderwijkse oud-strijders en burgers. De tentoonstelling is opgebouwd onder toezicht van Gabriël Bourgart, in samenwerking met de NSB en andere sympathisanten.

Naast een brochure met het volledige en geïllustreerde oorlogsverhaal, kan je ook een exclusieve zilveren herinneringsmedaille aankopen. Deze herinnering is ontworpen door graficus Gabriël Bourgart en beeldt de bekende Bavo-figuur af. Op de achterzijde prijkt de herinneringsdatum en de namen van de vier burgerslachtoffers . Wie de medaille aankoopt, krijgt de brochure er gratis bij.

Brochure en medaille zijn te bekomen door storting van 20€ op rekeningnr. BE74 7360 5768 0207 vanNSB-Noorderwijk met vermelding ‘gedenkpenning’ en uw naam.
Rolstoelgebruikers zijn welkom.
Horecagelegenheid in de nabije omgeving.

Partners

De organisatie is in handen van NSB-Noorderwijk , in samenwerking met heemkring Nortrevic, Davidsfonds-Noorderwijk, Toneelvrienden-Noorderwijk, Spearhead, OKRA, Stad Herentals en sponsors.

2019-07-09T12:00:40+00:00