Noorderwijk: 75 jaar bevrijding

De drie gefusilleerde Noorderwijkse jongens.

Wijlen E.H. Notelteirs wijdt het kapelletje in, aan boom 30 in de lindendreef . In de gracht op deze plaats werd student Henri Bouwen dodelijk getroffen.

Op 5 september 2019 is het 75 jaar geleden dat Noorderwijk bevrijd werd van de Duitse bezetter. De Nationale Strijdersbond van Noorderwijk brengt hulde aan de gevallen burgerslachtoffers en organiseert een herdenkingsdag. Kom langs op 5 september voor de plechtige kranslegging en de inhuldiging van de speciaal aangeplante vredesboom. Het volledige programma ontdek je onderaan deze pagina.

Daarnaast kan je tussen 5 en 9 september (telkens van 14u tot 17u) terecht op een gratis tentoonstelling in het Dorpshuis. Wie op Open Monumentendag graag nog wat geschiedenis meepikt, is hier dus aan het goeie adres.

Tentoonstelling “De Bevrijding van Noorderwijk op 5 september 1944”

Van 5 tot en met 9 september 2019 in het Dorpshuis, telkens van 14u tot 17u, gratis.

De tentoonstelling illustreert de bevrijding van Noorderwijk aan de hand van gefilmde getuigenissen (2008) van Noorderwijkse oud-strijders en burgers. De tentoonstelling is opgebouwd onder toezicht van Gabriël Bourgart, in samenwerking met de NSB en andere sympathisanten.

Naast een brochure met het volledige en geïllustreerde oorlogsverhaal, kan je ook een exclusieve zilveren herinneringsmedaille aankopen. Deze herinnering is ontworpen door graficus Gabriël Bourgart en beeldt de bekende Bavo-figuur af. Op de achterzijde prijkt de herinneringsdatum en de namen van de vier burgerslachtoffers . Wie de medaille aankoopt, krijgt de brochure er gratis bij.

Brochure en medaille zijn te bekomen door storting van 20€ op rekeningnr. BE74 7360 5768 0207 vanNSB-Noorderwijk met vermelding ‘gedenkpenning’ en uw naam.
Rolstoelgebruikers zijn welkom.
Horecagelegenheid in de nabije omgeving.

Partners

De organisatie is in handen van NSB-Noorderwijk , in samenwerking met heemkring Nortrevic, Davidsfonds-Noorderwijk, Toneelvrienden-Noorderwijk, Spearhead, OKRA, Stad Herentals, Chiro en sponsors.

2019-08-21T11:15:05+00:00