Koffiestories

Een boon voor koffie-erfgoed. Beter kan je het niet omschrijven. Welke weg legt koffie af voor het als zwart goud in een kopje belandt? De reizende expo ‘Koffiestories gunt je een blik op het veelzijdige verhaal van plant tot kopje. Het project is een initiatief van Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) en partners.

Reizende expo

De expo belicht de verschillende schakels in de koffieketen en de handen en kennis die nodig zijn om te kunnen genieten van een heerlijk tasje. Diverse tradities en gewoonten rond het zetten en drinken van koffie bewijzen dat velen een band hebben met koffie.

Koffie verbindt mensen met elkaar, letterlijk en figuurlijk.

De reizende expo houdt een eerste keer halt in het Bakkerijmuseum in Veurne. Van 30/06 tot en met 31/08 kan je de expo bezoeken. In het najaar is de expo te gast in het BELvue museum in Brussel.

De reizende expo werd volledig uitgewerkt volgens de geldende coronamaatregelen. Bezoeken kan na reservatie.

Website

Op de website www.koffiestories.be vind je de online expo en nog meer verhalen en (hi)stories over koffie.

Online expo

Lukt het je niet om de expo een bezoek te brengen? Geen nood, Koffiestories komt ook naar jou toe, waar en wanneer je wil. Dankzij de online expo krijg je met enkele muisklikken het hele koffieverhaal voorgeschoteld. Deze module biedt je via een digitale 3D animatie een volledige kijk op de reizende expo en presenteert online de verschillende thema’s (binnenkort online).

Een beeld van de reizende expo.
De digitale expo komt binnenkort online.

Over het project en partners

Met Koffiestories streven Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG)Plantentuin Meisehet Koninklijk Verbond van Koffiebranders en Cera naar een kwaliteitsvolle erfgoedbeleving rond koffie: zowel in de diepte als in de breedte, laagdrempelig en participatief, met aandacht voor duurzaamheid en diversiteit in talloze facetten. Met Werkplaats immaterieel erfgoed wordt samengewerkt rond tradities en vakmanschap.

Samen met diverse partners, uit het erfgoedveld en daarbuiten, zet Koffiestories in op onderzoek en collectiebezoeken en brengt het vakmanschap en tradities rond koffie in beeld. ‘Koffiestories’ wil de bewustwording rond de waarde en de rijkdom van koffie-erfgoed bevorderen. Publieksgerichte en participatieve acties zoals de reizende en online expo, een tentoonstelling in de Plantentuin Meise (voorjaar 2021), dialoogtafels en een publicatie (november 2020) belichten het koffie-erfgoed vanuit verschillende invalshoeken.

2020-07-31T10:17:54+02:00