In dialoog met de kunstenaar. Guillaume Bijl presenteert Charles Auguste Fraikin

Tentoonstelling in Art Center Hugo Voeten

Voor de tentoonstelling ‘In dialoog met de kunstenaar’ treedt gastcurator Guillaume Bijl in dialoog met Charles Auguste Fraikin.

Fraikin behoorde als kunstenaar tot de canon van de negentiende-eeuwse Belgische beeldhouwkunst. In 1890 schonk hij zijn indrukwekkende gipsen oeuvre aan de stad Herentals. Hoewel zijn gipsen erfenis in de afgelopen decennia wat naar de achtergrond verdween, staat ze vandaag meer dan ooit in de belangstelling.

Guillaume Bijl geeft met zijn indrukwekkende en soms bevreemdende installaties de toon aan binnen de hedendaagse conceptuele kunst. Als “componist van de realiteit” inspireert Bijl zich op het verhaal van Fraikin. Hij exposeert hiervoor een betekenisvol deel uit diens collectie.

De tentoonstelling loopt in samenwerking met Art Center Hugo Voeten en Erfgoedcel Kempens Karakter en met steun van de Vlaamse Overheid.

Guillaume Bijl presenteert Charles Auguste Fraikin

Het veelzijdige oeuvre van beeldhouwer Charles Auguste Fraikin (1817-1893) vormt de inspiratiebron van deze tentoonstelling. Het zet aan om nieuw werk te creëren, over kunst, schoonheid of collecties te praten en om bruggen te bouwen tussen verschillende disciplines en over periodes heen. Hedendaags kunstenaar Guillaume Bijl (1946) selecteert en exposeert een betekenisvol deel uit Fraikins collectie. Zijn nieuwe presentatie nodigt de bezoeker uit om in dialoog met het werk van de kunstenaar te gaan.

Als de Belgische James Pradier behoorde Fraikin tot de canon van de 19de-eeuwse beeldhouwkunst. In 1890 schonk hij zijn indrukwekkende gipsen collectie van vierhonderd beelden aan de Stad Herentals. De verzameling kwam op de eerste verdieping van de Lakenhal terecht. Hoewel deze gipsen erfenis de afgelopen decennia op de achtergrond verdween, staat ze vandaag meer dan ooit in de belangstelling. Guillaume Bijl herschept ze voor deze dialoog tot zuivere realiteit en creëert met sculpturen van Fraikin een actueel archeologisch stilleven. Hij weegt de proporties en thematiek van de gekozen objecten zorgvuldig qua kleur en vorm af. De minutieus bepaalde plaatsing maakt Fraikins erfenis hyperreëel.

Praktisch

Waar?
Art Center Hugo Voeten, Vennen 22 te Herentals

Tickets?
Ter plaatse
Toegang, 5 euro / 2,50 euro met Vrijetijdspas

Wanneer?
Zondag 22 september – 20 oktober – 17 november en 15 december
Telkens van 14 tot 17 uur en tijdens de openingstijden van het Art Center

Info

Cc ’t Schaliken, Grote Markt 35
[email protected]
www.schaliken.be
014 21 90 88

Art Center Hugo Voeten, Vennen 22
[email protected]
www.artcenter.hugovoeten.org
014 22 91 18

2019-08-20T15:48:15+02:00