Erfgoeddag vanop de erfgoedbank!

Erfgoeddag schuift een jaartje op. Volgend jaar in april hernemen we deze feestelijke editie in hetzelfde nachtelijke thema. Nood aan een streepje culturele ontspanning? Dat kan gelukkig ook digitaal via onze erfgoedbank. Wij zetten je op weg en plaatsen enkele bijzondere foto’s in de schijnwerpers!

De erfgoedbank: een unieke collectie

De voorbije maanden gaven we de digitale erfgoedbank een grondige facelift. Dankzij tal van vrijwilligers, heemkringen en sympathisanten kunnen we de unieke collectie blijven aanvullen. Je vindt er intussen meer dan 40.000 audiovisuele bestanden, voorzien van de nodige uitleg.

Door al deze inspanningen kan je nu naar hartelust grasduinen door het verleden van Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar.

Zoeken op de erfgoedbank

1) Surf naar www.kempenserfgoed.be

2) Via de zoekbalk kan je op trefwoorden zoeken. (bv. Berlaar, kasteel, molens, jeugdbeweging, melkerij, diamant…)

3) Of ga op zoek tussen de verschillende thema’s.

4) Omwille van auteursrechten zijn de beelden niet zomaar te downloaden. Je kan wel elke foto in hoge resolutie aanvragen. Klik op de foto en daarna op ‘hoge resolutie versie bestellen’.

Vragen over de erfgoedbank?

Heb je vragen over de collectie of beschik je zelf over interessant beeldmateriaal? Neem dan contact op met Elke Van Severen: [email protected] .

Beelden in de schijnwerpers

Berlaar, Diamantslijperij Gebroeders Hermans

Het personeel van de diamantslijperij van de gebroeders Hermans poseert nabij de werkplaats in de Dorpstraat in Berlaar, ca. 1920.

COLLECTIE: Schitterend Geslepen

Grobbendonk, watermolen

De watermolen van Grobbendonk is gelegen aan de samenvloeiing van de Kleine Nete en de Aa, maar bevindt zich op de Nete. Tot op vandaag wordt de molen enkel aangedreven door waterkracht. Een unicum voor Vlaanderen! Door de grote watertoevoer is een behoorlijk sluizenstelsel noodzakelijk. Opgravingen aan de sluis in 2005 legden zelfs een Romeinse oorsprong bloot.

De molen komt al ter sprake in geschriften uit de 11de eeuw. In 1254 was het eigendom van de heren van Grobbendonk en de Sint-Bernardsabdij van Hemiksem. Het was toen een ‘banmolen’: een molen waar alle inwoners van de heerlijkheid hun graan moesten laten malen. Als dubbelmolen was het waterrad geschikt voor zowel het slaan van olie als het malen van graan.

De molen is eigendom van de familie d’Ursel en wordt nog dagelijks draaiende gehouden door de molenaarsfamilie Van Hool.

COLLECTIE: Gemeentebestuur Grobbendonk

Nijlen, melkophaler Stan Hens, 1967-1968

Kinderen ‘steken een handje toe’ in de vrachtwagen van melkophaler Stan Hens aan de Herenthoutsesteenweg. Van 1943 tot 1968 haalde Stan Hens de melkkitten op in Nijlen en omgeving bij mensen die één of twee koeien hadden. Zo kwam Stan ruim 25 jaar lang elke dag op 30 hoeves. Vaak woonden de boeren afgelegen en kon Stan met zijn vrachtwagen niet op het erf. Dan haalde hij de kitten op met een platte kruiwagen en bracht ze zo naar zijn vrachtwagen.

COLLECTIE: Fotocollectie Anna Schoovaerts, schenking, 2011

Lier, BUS Lier, ca. 1960

Een actiefoto uit het archief van basketbalclub BUS Lier uit de jaren ’60. Bill Gates probeert te scoren maar Piet De Belder (BUS Lier) stopt af terwijl Rie Joossen toekijkt.

BRON: Archief Lier – www.kempenserfgoed.be – schenking van Vic Peeters.

Heist-op-den-Berg, tafereel uit stoet van 1930

Drie dames uit Heist-op-den-Berg pronken in hun verkleedoutfit voor de stoet n.a.v. 100 jaar België. We herkennen v.l.n.r.: Julia Barbarien, Emma Verelst en Rosa Moris.

COLLECTIE: Heemkundige Kring Die Swane

2020-04-24T12:07:45+02:00