Bezoek de archeologische site in Grobbendonk

Romeinen in Grobbendonk?

Grobbendonk was vroeger een baandorp of vicus. Archeologen ontdekken er al een eeuw lang heel wat vondsten uit de Romeinse tijd. Elke vondst is een stukje van een mysterieuze ondergrondse puzzel. Deze archeologische site kreeg de naam ‘de Mercuriussite’. Ontdek hier de volledige geschiedenis.

Binnenkort geeft de Van Wellen Group een nieuwe invulling aan de Mercuriussite. Daarom openen de archeologen van All-Archeo bvba tussen 19 augustus en 31 oktober een nieuw onderzoek, om de laatste puzzelstukjes bijeen te rapen.

Liesbeth Claessen zal het onderzoek leiden: “We willen nagaan hoe die vicus eruitzag en of we ons op de Steenberg net in het centrum ervan bevonden of eerder aan de rand. We gaan ook na hoe de vicus doorheen de tijd evolueerde en of er nog oudere sporen onder zitten.”

Een vicus vervulde belangrijke religieuze, administratieve en financiële functies voor de Romeinse overheid.

Vanaf het midden van de 1ste eeuw n.C. was er bewoning in Grobbendonk, die zich ontwikkelde rond een openbaar gebouw.

Vanaf de tweede helft van die eeuw krijgt de nederzetting een boost. De site wordt groter. Houten huizen worden vervangen door stenen exemplaren. Langzaam groeit de kleine nederzetting uit tot een baandorp langs een brede centrale weg van wel 9 meter breed. Erlangs is er plaats voor wonen, ambacht, administratie en religie.

De vicus van Grobbendonk groeide uit tot het grootste religieuze centrum in de regio. Rond het markt- en/of tempelplein staan maar liefst drie tempels. Aan welke god deze tempels gewijd waren, weten we nog niet. Er was verder nog een publiek badhuis en een mogelijke herberg of stapelhuis.

Ook RTV bezocht de site en interviewde Liesbeth Claessen.
Het fragment begint vanaf 7:17.

Wekelijkse rondleidingen op de site

De Mercuriussite bevindt zich langs de Nijverheidsstraat en de Vorselaarse baan. Je kan er elke donderdag tussen 29 augustus en 31 oktober een gegidste rondleiding volgen en een kleine tentoonstelling bezoeken met de vondsten.

Liesbeth: “We vertellen we meer over ons beroep als archeologen en welke vondsten er gedaan zijn. Kom zeker langs voor jouw wekelijkse update op de Mercuriussite.”

Praktisch

Wanneer? Elke donderdag tussen 29 aug en 31 okt 2019
Hoe laat? Rondleidingen starten om 11 uur
Waar? Mercuriussite, langs de Nijverheidsstraat en de Vorselaarse Baan in Grobbendonk – tegenover Carrefour Market

Ook klassen zijn welkom!

Open Monumentendag

Op zondag 8 september, tijdens Open Monumentendag, gaan er extra rondleidingen door. Wat er op dat moment zichtbaar zal zijn, weten de archeologen nu nog niet. Een weg, een tempel, gebouwen, waterputten of ovens?  Kom het bewonderen tijdens de rondleiding ‘Graven bij Mercurius’.

De gegidste wandelingen starten om 13, 14, 15 en 16 uur.
We raden aan om aangepast schoeisel te dragen (platte, gesloten schoenen)

Meer info

Kinderen kunnen zich die dag zelfs even archeoloog wanen. Ze gaan in een passende tenue op ontdekkingstocht op de site en gaan als archeoloog op zoek naar wat verborgen zit in de bodem. Deze activiteit is in samenwerking met Werkgroep Archeologie Mercurius.

Doorlopend tussen 13u en 16u.

Meer info 

Contact

Liesbeth Claessens
[email protected]
0471 22 26 46
All-Archeo bvba
Woestijnstraat 45
2880 Bornem

2019-08-27T13:40:34+02:00