75 jaar geleden werd België bevrijd. Het einde van de Duitse bezetting was daar! Vreugde, angst en verdriet beheersten onze regio. Tussen 8 mei 2019 en 8 mei 2020 herdenkt ons land de turbulente bevrijdingsperiode met ‘Belgium Remembers 44-45‘.
Ook provincie Antwerpen, de gemeente- en stadsbesturen en lokale verenigingen doen mee. Omdat we de gebeurtenissen van 75 jaar geleden nooit mogen vergeten. Geniet van wandel- en fietsroutes in het spoor van de bevrijding of bezoek tentoonstellingen en herdenkingsplechtigheden. Maar ook bals en concerten, films en lezingen staan op het programma.
Hieronder vind je de activiteiten van de gemeentes binnen de regio van Kempens Karakter.
VVV toerisme Lille biedt 2 wandelroutes aan: Gierle tijdens de Tweede Wereldoorlog en Langs de crashsites van WOII-bommenwerpers
Op de Nacht van het Kempens Erfgoed treed je in het spoor van de bevrijders.
Ideale activiteit voor het ganse gezin.
Kies zelf hoe ver je wandelt! Er is een korte tocht van 3 km en een lange van 8,5 km.
In de pastorie van St.-Jozef kan je ook de tentoonstelling ‘Het verzet en de bevrijding’ bezichtigen. Hier arresteerde de Duitse geheime politie voormalig pastoor Janssens en 13 andere parochianen.
De tentoonstelling is te bezoeken van 14u tot 23u.
Pastorie St.-Jozef-Olen, Lichtaartseweg 128, 2250 Olen 2250
Toegankelijk voor rolstoelgebruikers
Extra: drankjes verkrijgbaar.
Vrije Tijd Olen, 01 27 94 22, [email protected]
Op de Nacht van het Kempens Erfgoed schuif je aan voor een boeiende lezing over de turbulente oorlogsjaren in Heist. Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Heist-op-den-Berg? Hoe werd de gemeente bevrijd? Kom het allemaal te weten!
Zaterdag 19 oktober
Start om 20 uur
Locatie: CC Zwaneberg, Cultuurplein 1, 2220 Heist-op-den-Berg
Toegankelijk voor rolstoelgebruikers
Graag inschrijven via [email protected] of 015 22 86 94
Extra: drankjes en hapjes verkrijgbaar
Cultuurdienst Heist-op-den-Berg i.s.m. Toerisme Heist-op-den-Berg
Het einde van de oorlog is in Heist-op-den-Berg al in augustus 1944 in zicht. Op 29 augustus nemen de vrouwen en kinderen van de Duitse bezetters in Heist de trein richting Duitsland. De daaropvolgende dagen trekken er verslagen, vermoeide Duitsers voorbij. Het is een chaotische en soms gewelddadige aftocht. Op 3 september zien de Heistenaren Britse vliegtuigen overvliegen, ’s nachts zijn er in de verte ontploffingen te horen.
Hou de website van gemeente Herenthout in de gaten voor toekomstige evenementen over de bevrijding.
In november 2019 wordt de bevrijding herdacht. Hou de website goed in de gaten voor meer info.
NSB Gewest Kempen en de Herentalse Geschiedkundige Kring sloegen de handen in elkaar om de bevrijding van Herentals te herdenken.
Tussen zondag 22 september en vrijdag 27 september 2019 kan je deelnemen aan interessante themawandelingen, tentoonstellingen en een herdenkingsmoment.
Op 5 september 2019 is het 75 jaar geleden dat Noorderwijk bevrijd werd van de Duitse bezetter. De Nationale Strijdersbond van Noorderwijk brengt hulde aan de gevallen burgerslachtoffers en organiseert een herdenkingsdag. Kom langs op 5 september voor de plechtige kranslegging en de inhuldiging van de speciaal aangeplante vredesboom. Het volledige programma ontdek je onderaan deze pagina.
Daarnaast kan je tussen 5 en 9 september (telkens van 14u tot 17u) terecht op een gratis tentoonstelling in het Dorpshuis. Wie op Open Monumentendag graag nog wat geschiedenis meepikt, is hier dus aan het goeie adres.
Lier, 5 september 1944, 9.30 uur. Vanuit Mortsel naderen vier Britse verkenningsvoertuigen. Op de Grote Markt stromen inwoners samen om ze te begroeten. Stapvoets rijden de Britten door de uitbundige menigte. Ze verlaten Lier meteen weer richting Herentals. Lier is bevrijd! Of niet?
Lees het boeiende verhaal over de bevrijding van Lier.
In Putte organiseert Kamp44 twee unieke herdenkingsmomenten. Niet alleen de bevrijding van Putte, maar ook de strijd tegen de Duitse V-bommen staan centraal.
De Putse vereniging Kamp 44, gespecialiseerd in de verzameling van WOII-voorwerpen, herinnert de slachtoffers en de duizenden geallieerde soldaten.
woensdag 4 september
Ceremoniële herdenking van 75 jaar bevrijding in Putte.
Wanneer? om 17u
Waar? op het Kerkplein van Putte
zondag 10 november
Herdenkingsceremonie aan het Frank Kleppermonument met aansluitend een wandeling.
10u Herdenkingsceremonie aan het Frank Klepper Monument – Heemkring het Molenijzer (Heuvel 41, Putte).
11u Vertrek van de wandeling op het einde van de ceremonie
einde van de wandeling Afsluitend hapje en drankje in Zaal Wildeman (Mechelbaan 428 Putte)
Tussen start- en eindpunt van de wandeling is er een shuttleservice voorzien met voertuigen uit de jaren ’40 – ’50.
Prijs
De wandeling kost €5 pp.
Pannenkoek + soep onderweg inbegrepen
Alle activiteiten in de Kempen en daarbuiten
Benieuwd naar de gedetailleerde programma’s van alle deelnemende gemeenten?
Download dan zeker de activiteitenkalender!
Hou ook deze sites in de gaten:
- op www.belgiumremembers44-45.be
- op www.kempen.be
- op www.scheldeland.be
De Liberation Route: In het spoor van de bevrijding
De Slag om de Schelde en de gevechten aan de Kempense kanalen hebben een sleutelrol gespeeld bij de bevrijding van West-Europa.
Provincie Antwerpen en 48 steden en gemeenten hebben zich daarom aangesloten bij Liberation Route Europe.
Deze internationale herdenkingsroute volgt het spoor van de geallieerden tijdens de bevrijding van West-Europa in 1944-45.
Je kan het spoor van de bevrijders volgen via een interactieve kaart op de website www.liberationroute.com. Klik op een gemeente om het bevrijdingsverhaal van toen te herbeleven.
De meesten hebben ook een infobord ter plaatse. Je kan de route die de geallieerden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog aflegden, nu zelf gaan ontdekken en beleven. Laat je meevoeren door de geschiedenis, online of offline!
Routeboekje
Bestel hier de gedrukte fiets- en wandelbrochure of haal hem op bij je lokale gemeentebestuur of dienst toerisme. Je kan het boekje ook downloaden. Met de Liberation Route Europe App ontdek je nog meer informatie tijdens je wandeling of fietstocht!
Themabrochure: “Ze zijn daar! De Provincie Antwerpen bevrijd in 1944.”
Toerisme Provincie Antwerpen bracht een brochure uit met daarin de bevrijdingsverhalen van 48 steden en gemeenten.
Je vindt er ook unieke en ontroerende beelden, fiets- en wandelroutes langs historische locaties en tips om meer te beleven.
Denk jij bij ’75 jaar bevrijding’ spontaan aan de helse gevechten op deNormandische stranden? Weet dan dat je ook dichter bij huis boeiende bevrijdingssites uit de Tweede Wereldoorlog vindt. Volg het spoor van de bevrijders in de provincie Antwerpen met behulp van de brochure ‘Ze zijn daar!’. Zo pakt de stad Antwerpen uit met nieuwe digitale wandelingen rond de Jodenvervolging en de bommenterreur. Een bezoek aan Kazerne Dossin in Mechelen of het Fort van Breendonk beklijft. En op de Site Gunfire in Brasschaat ontdek je onder meer uniek Brits en Amerikaans luchtafweergeschut tegen de V-bommen.
De themabrochure ligt vanaf eind augustus bij de toeristische diensten en bij diverse cultuurverenigingen van de deelnemende gemeentes.
Je kan de brochure hier bestellen of online downloaden.