Studiedag: De kerk buiten (de stad)

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Den Hout, architect René Van Steenbergen (1968). Foto: Olmo Peeters

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Den Hout, architect René Van Steenbergen (1968). Foto: Olmo Peeters

Op vrijdag 22 februari 2019 organiseren AR-TUR en KU Leuven  een werk-en-studiedag rond de toekomst voor Vlaamse dorpskerken.  Werk mee rond de kerk in Den Hout, krijg inspiratie uit binnen- en buitenland en spreek mee over aanbevelingen voor religieuze gebouwen in Vlaanderen.

De toekomst van veel kerken in Vlaanderen is onzeker. Vooral in de stadsrand en op het platteland, waar ook in de naoorlogse periode nog veel kerken gebouwd zijn. Wat is de toekomst van deze kerkgebouwen in het buitengebied?

De vraag naar het toekomstige gebruik van kerkgebouwen is onvermijdelijk. Het antwoord ontstaat meestal op praktische of economische gronden. Onderbenut blijven de architecturale kwaliteit, de mogelijkheden van de ruimte en de sociale relevantie van het kerkgebouw in dorp of regio. Hoe pak je een transformatieproces aan? Wie neemt initiatief, hoe betrek je omwonenden, wat zijn de eerste stappen?

Deze studiedag kadert in het Kempenlab Landschap van kerken waarin AR-TUR en KU Leuven de toekomst van kerkgebouwen in het buitengebied belichten. Meer info, het volledige programma en tickets vind je op deze webpagina.

De organiserende partners van het Kempenlab Landschap van kerken zijn AR-TUR, KU Leuven, parochie Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand Den Hout, Erfgoed Noorderkempen en de gemeente Beerse.

By | 2019-03-20T08:47:16+00:00 februari 13th, 2019|Nieuws, Studiedagen|0 Comments

About the Author: