Welk beeld en geluid zit er in jouw (persoonlijk) archief?

VIAA wil zoveel mogelijk audiovisueel materiaal redden van zijn ondergang. Op zaterdag 27 oktober, de Dag van het Audiovisueel Erfgoed, hebben ze die missie in de kijker gezet. Het thema is dit jaar ‘Your story is moving’. Daarom willen ze iedereen aan zijn verhaal helpen, door hen kennis te geven over het stukje audiovisueel erfgoed in hun eigen handen.

Op www.kenjedrager.be  kom je met enkele gerichte vragen te weten wat voor audiovisuele drager jij in je bezit hebt, als particulier of als professioneel. VIAA helpt je ook bepalen of jouw materiaal erfgoedwaarde heeft en geven enkele tips voor een eventuele digitalisering. Zo laten we geen kostbaar erfgoed verloren gaan.

Eerste Hulp bij Audiovisueel Erfgoed

De werking van VIAA is gericht op het beeld en geluid dat bewaard wordt bij Vlaamse erfgoedinstellingen, archieven, musea en de mediasector. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen pareltjes te vinden zijn op de Vlaamse zolders. Met hun vragen kunnen particulieren, maar ook onze partners, vanaf nu terecht op www.kenjedrager.be.  Daar verzamelt VIAA alle kennis die ze met verschillende digitaliseringsprojecten verkregen hebben. Met een beslissingsboom – gestoffeerd met foto’s en leuke weetjes – kom je te weten of wat jij in handen hebt een Video 2000, MiniDisc of misschien wel een Betacam is.  Daarbovenop helpen ze bij het uitzoeken of de media op de drager erfgoedwaarde heeft. Ze geven enkele tips om het materiaal te bewaren en helpen geïnteresseerden op weg voor het omzetten van hun drager naar een digitaal formaat.

Met dank aan:

VIAA verzamelde deze kennis in verschillende digitaliseringsprojecten en goot die in samenwerking met PACKED in deze handige tool. Zo ondersteunen we niet alleen onze partners, maar iedereen die beeld en geluid duurzaam wil bewaren.

 

2018-10-29T11:46:34+00:00